'Wij staan voor het Manifest van Lingewaal'

regio • In haar nieuwjaarstoespraak heeft burgemeester Loes van Ruijven van Lingewaal nog maar eens benadrukt hoeveel waarde het college hecht aan het Manifest van Lingewaal, een document bomvol beloftes voor de kernen van Lingewaal. Beloftes die in verband met de op handen zijnde fusie tussen Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen weleens niet haalbaar kunnen blijken.

In een recent verschenen rapport die alle aspecten van de fusie bespreekt, worden twee dingen als risicofactoren voor de fusie aangestipt. De grondpositie van gemeente Geldermalsen én het Manifest van Lingewaal. In het laatste document belooft Lingewaal namelijk in iedere kern van de huidige gemeente een brede school, een multifunctioneel centrum en een gezondheidscentrum te realiseren.

Als de drie gemeenten samengaan, komen deze beloftes ter discussie te staan. Maar Van Ruijven onderstreepte maandagavond nog maar eens: "Wij staan hiervoor en zullen er alles aan doen om hier zekerheid over te krijgen."

Participeren

Van Ruijven roemde in haar toespraak ook de actieve houding van veel inwoners van Lingewaal. Zo werd er in Asperen een sporthal gerealiseerd door de gebruikers zelf. Er werden volkstuinverenigingen opgezet in Heukelum en Asperen. En Herwijnen volgt waarschijnlijk in 2016. Ook werden er buurtontmoetingsplekken opgezet en Heukelum Actief zag het levenslicht. "De participatiemaatschappij is misschien een nieuw woord, maar het past precies bij de actieve en positieve houding van onze inwoners", zei Van Ruijven trots.

Van Ruijven stond in Asperen ook stil bij het plotselinge overlijden van raadslid Ruud Verhoef, afgelopen jaar. In de raadszaal werd een minuut stilte gehouden aan het begin van de avond. Ruud Verhoef overleed vlak voor kerst. Van Ruijven: "Ruud is zo maar uit ons midden en het leven weggerukt. Daar zijn geen woorden voor."