'Eraan werken weer 'we' te worden'

geldermalsen • Burgemeester Miranda de Vries ging maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak nogmaals door het stof vanwege de aanpak rondom het azc-plan. De komende tijd staat wat haar betreft vooral in het teken van het hervinden van het wij-gevoel. "We zullen eraan werken weer 'We' te worden, in plaats van 'hullie' en 'zullie'."

De nieuwjaarsreceptie vond maandagavond plaats op dezelfde locatie als waar het een paar weken geleden zo verschrikkelijk uit de hand liep: het gemeentehuis in Geldermalsen. De Vries stond daar in haar speech dan ook nadrukkelijk bij stil. Ze refereerde aan de omgegooide stoelen, de bakstenen en de scherven na afloop van die gewraakte raadsvergadering. En erkende dat ze in de dagen erna ook bij zichzelf te rade is gegaan. "Wat was mijn rol binnen die hele discussie de afgelopen weken: als lid van het college. Heb ik het goed aangepakt? Had ik het anders kunnen of moeten doen?"

En concludeert later nadrukkelijk: "Beste mensen, wij hadden juist bij dit vraagstuk van de ontheemden (...) eerst een brede dialoog moeten hebben met alle belanghebbenden in Geldermalsen." Door de bewoners te passeren, is er wantrouwen ontstaan, concludeerde De Vries.

Het college van Geldermalsen wil in de raadsvergadering van dinsdag 26 januari met de raad evalueren. De Vries benadrukte tijdens de receptie nog maar eens dat er op dat moment geen nieuw voorstel wordt gepresenteerd. Daar is het nog te vroeg voor. "We zullen eraan werken weer 'We' te worden, in plaats van 'hullie' en 'zullie' en samen zoeken naar antwoorden."

Natuurlijk stond Miranda de Vries niet alleen stil bij de azc-problematiek. Ze refereerde ook aan enkele projecten die in 2015 succesvol zijn afgerond. Van de opknapbeurt van de Rijksstraatwg tot de opening van mfc De Pluk. En ze stipte kort de op handen zijnde fusie tussen Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen aan, waarbij ze concludeerde dat er nog veel moet gebeuren voordat deze fusie een feit zal zijn.