• Joris van Nesselrooij, Geert Tieman, Kees Koedood, Wickey van den Brink en Ton Mom.
• Joris van Nesselrooij, Geert Tieman, Kees Koedood, Wickey van den Brink en Ton Mom. Foto: Aangeleverd

Hospice op zoek naar vaste locatie

vianen • De stichting hospice Vianen participeert niet langer in het nieuwbouwproject van LEKSTEDEwonen aan de Helsdingse Achterweg (Bloemendaal). "We zoeken nu naar een andere, definitieve locatie", zegt stichtingsvoorzitter Geert Tieman.

Geert Tieman nam vorig jaar het stokje over van Liesbeth Verhoeven, die in 2012 samen met Toos van Wijk de stichting hospice van de grond tilde. Het bestuur is bijna in zijn totaliteit vernieuwd en bestaat naast Tieman uit Joris van Nesselrooij (secretaris), Kees Koedood (penningmeester), Wickey van den Brink en Ton Mom.Tieman: "Liesbeth en Toos hebben heel veel werk verzet, waar we ze heel dankbaar voor zijn. Maar we moeten wel beseffen dat de pioniersfase nu voorbij is en dat het nu onze taak is om de doelstellingen te bestendigen en goed na te denken over een sluitende exploitatie."

Het zag er lange tijd naar uit dat de hospice zou worden gevestigd in het nieuwbouwproject van LEKSTEDEwonen. Maar dat blijkt bij nader inzien toch geen haalbare kaart. Tieman: "De afspraken met LEKSTEDEwonen leveren geen sluitende businesscase op. We kunnen het gewoon niet betalen. Het is daarom onverantwoord om voor een langere periode verplichtingen aan te gaan."

Permanente locatie

Stichting hospice Vianen vestigde in februari 2014 een bijna-thuis-huis in appartement van woon-zorgcomplex De Plataan in de Monnikenhof, bedoeld voor mensen in een terminale fase. De locatie is fraai, maar op de langere termijn minder geschikt als permanente locatie. Tieman: "Het appartement biedt plaats aan twee gasten, terwijl wij een huis willen hebben voor drie gasten. Bovendien moet er ook ruimte zijn om bijvoorbeeld een vergadering te beleggen."

De stichting hospice beschikt gelukkig over een spaarpotje om een lapje grond of misschien zelfs een bestaand gebouw aan te kopen. Tieman: "Toen de Kruisvereniging in Vianen is opgeheven is het vermogen aan onze stichting overgedragen. Daar zijn we heel blij mee, maar het betekent ook een dure verantwoordelijkheid. Het is immers geld dat door de Vianense samenleving is bijeengebracht. We zijn momenteel met diverse partijen in gesprek en hopen in 2016 tot een doorbraak te komen"

De hospice leunt volgens Tieman zwaar op een kleine kern van vrijwilligers. "Er is veel verloop. De vrijwilligers draaien veel diensten en daardoor zijn we kwetsbaar. We hebben stevig behoefte aan veel extra vrijwilligers."

Er wordt ook hard gewerkt aan professionalisering. "Zo krijgen vrijwilligers en coördinatoren bijvoorbeeld scholing in eenvoudige zorghandelingen."

Dick Aanen