• Roland van der Klauw en Manja Rink.
• Roland van der Klauw en Manja Rink. Foto: Dick Aanen

Via netwerk van de leden worden zaken snel geregeld

Rotary helpt jongeren aan werk

leerdam • Het project richt zich op jongeren van 17 tot 27 jaar, die om diverse redenen een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en een extra duwtje in de rug nodig hebben.

Het gaat bijvoorbeeld om vroegtijdige schoolverlaters, jonge alleenstaande moeders of jongeren met een lichamelijke beperking of jongeren met een detentie- of schuldverleden. Of jongeren die in het verleden te maken kregen met psychische problemen maar inmiddels zijn gestabiliseerd.

"Deze jongeren vallen bij een sollicitatiegesprek vaak buiten de boot", zegt directeur Roland van der Klauw van NRG031, een klein bedrijf dat zich bezighoudt met financieringsconstructies voor duurzame energie. Roland was één van de eerste die zich meldde voor het project. "Met een flexibele instelling is het soms betrekkelijk eenvoudig om deze jongeren in te passen in het bedrijf."

Groot netwerk

Van der Klauw: "Het voordeel van de Rotary is dat wij een groot netwerk hebben. Het is voor ons heel makkelijk om even een directeur van een ander deelnemend bedrijf te bellen. En dan is het al gauw van: 'ga eens met die praten' of 'misschien kun je dat nog eens proberen'. Op die manier is het soms heel soms heel snel geregeld."

De Rotary werkt nauw samen met de Regionale Sociale Dienst en Kredietbank AV (RSD), De Stip en verschillende ondernemers. De proefperiode van twee maanden wordt betaald door de RSD.

Alleenstaande moeder

Via dit project kwam Roland in contact met Manja Rink, een alleenstaande moeder uit Gorinchem die al twee jaar werkloos was. "Ik heb een toeristische opleiding gedaan. Ik heb nog wel enige tijd op een reisbureau gewerkt, maar het aanbod in deze sector wordt steeds kleiner. Daarom ben ik een andere weg ingeslagen. Voordat ik werkloos werd, heb ik administratief werk gedaan bij Rivas."

Het bleek voor Manja echter heel lastig om een baan op kantoor te combineren met de opvoeding van een kind. Ook bij sollicitaties was dat steeds het grote struikelblok. Ze is heel blij dat ze nu via het project van de Rotary en de RSD de mogelijkheid krijgt om werkervaring op te doen.

"Ik werk hier sinds 4 november en het bevalt prima. Met Roland heb ik afgesproken dat ik twee dagen op kantoor werk in De Meern, de rest mag ik thuis werken. Dus ik heb gewoon tijd om 's morgens m'n dochter van zes naar school te brengen. En ook woensdag- en vrijdagmiddag ben ik er gewoon voor haar."

Netwerkbedrijf

Roland: "NRG031 is een echt netwerkbedrijf. Onze mensen werken vanuit het hele land. Thuiswerken is helemaal geen probleem. We houden immers contact met elkaar via internet-telefoon. En voor de klant maakt het toch niet uit of men nu vanuit Gorinchem of vanuit De Meern wordt gebeld."

Dick Aanen