• Burgemeester Rinus Houtman tijdens zijn nieuwjaarsspeech.
• Burgemeester Rinus Houtman tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Foto: André van der Vlerk

Burgemeester Houtman: Leerdam gemeente met grote diversiteit

'Intensief gesprek over vluchtelingen'

leerdam • Dat zei maandagavond burgemeester Rinus Houtman tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in De Glasblazerij. Houtman liet doorschemeren dat er al voorbereidingen worden getroffen om in de stad het gesprek hierover te intensiveren. Leerdam heeft vorig jaar een warm hart laten zien door gedurende enkele weken veertig vluchtelingen op te vangen in jongerencentrum M3. "Wij zijn al een gemeente met een grote diversiteit aan bevolkingsgroepen en zo zijn we samen Leerdam."

De opvang van statushouders geeft in de ogen van Houtman aan dat internationale ontwikkelingen hun weerslag hebben op lokaal beleid. Niet alleen de aanhoudende stroom van vluchtelingen, ook de Russische boycot van Nederlandse producten uit de agrarische sector hebben Leerdam rechtstreeks geraakt. Onder andere de kaasfabriek van Koninklijke Bel in Schoonrewoerd raakte hierdoor een deel van het afzetgebied kwijt.

De burgemeester ging in zijn nieuwjaarsspeech ook in op de naderende fusie met buurgemeenten Zederik en Vianen. Al ging dat gepaard met een hilarische verspreking toen hij zei dat dit thema ook prominent aan de orde was gekomen tijdens "afscheidsrecepties" in deze gemeenten. Houtman bedoelde: nieuwjaarsrecepties.

Als het aan Leerdam ligt moet de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden te werk gaan volgens het principe 'van buiten naar binnen werken'. Dat is volgens Houtman méér dan zomaar een accentverschuiving: "Onze maatschappij is mondig geworden en maakt haar eigen keuzes. De overheid mag daar af en toe in participeren, en gewenste ontwikkelingen waar mogelijk faciliteren. Gemeente, raad, college en ambtelijke organisatie luisteren naar de ideeën van Leerdammers. We horen graag waar behoefte aan is en kijken of we dat met elkaar kunnen realiseren." Ook burgers moeten zich aangesproken voelen: "Zelf een actieve houding aannemen om initiatief te nemen of zorgen over de directe omgeving te melden."

Houtman toonde zich verheugd over de afwikkeling van de nieuwjaarsnacht. Het schadebedrag als gevolg van vernielingen was maandag nog niet bekend, maar bij de gemeente bestaat de indruk dat dit lager ligt dan in voorgaande jaren.

Stadsrechtenprijs

De jaarlijkse Stadsrechtenprijs werd toegekend aan het eetproject van de Leerdamse Pauluskerk. Een jury met vertegenwoordigers van onder andere Royal Crystal Leerdam, Kleurrijk Wonen en Bedrijvenkring Leerdam oordeelde dat dit goede doel de meeste aanspraak maakt op het glasobject en de waardecheque van duizend euro. De twee overige genomineerden, Stichting Laaggeletterdheid en Voedselbank Leerdam, kregen allebei een bedrag van 250 euro.

"Het is niet alleen een project, maar ook een bord vol eten", zette de Leerdamse wethouder Bart Bruggeman (CDA) de vrijwilligersgroep van de Pauluskerk in het zonnetje. Elke dinsdag serveren ze een maaltijd voor met name eenzame ouderen. Het bijzondere van het eetproject, zei Bruggeman, is dat de gasten aan tafel nieuwe afspraken met elkaar maken om op andere avonden bij elkaar thuis de maaltijd te nuttigen. Daarmee wordt hun solitaire bestaan nog verder doorbroken. "De scherpste angel van ouder worden is niet de dood, maar eenzaamheid", aldus de wethouder in zijn toespaak. "Er wordt gegeten in de Pauluskerk, dus zal er ook wel evangelisatie aan te pas komen? Iedereen die wil doorpraten over het geloof is welkom, maar het hoéft niet."

De nieuwjaarsreceptie vond voor het eerst plaats in De Glasblazerij. Bewust, volgens Houtman, omdat hiermee de aandacht voor het voorbije jubileumjaar van tweeënhalve eeuw Leerdamse glasnijverheid nog even kon worden vastgehouden. Het glasblazen ging maandagavond, ondanks de drukte van de receptie, ongestoord door.

André van der Vlerk