• Wat het CDA betreft blijft het jaarlijks contact met 75-plussers in Molenwaard bestaan.
• Wat het CDA betreft blijft het jaarlijks contact met 75-plussers in Molenwaard bestaan. Foto:

CDA neemt stelling tegen gemeentebestuur Molenwaard

'Huisbezoeken ouderen niet stoppen'

molenwaard • De gemeente Molenwaard stopt met het Signalerend Huisbezoek 75+ in de huidige vorm. Er komt te weinig uit, te weinig mensen doen mee en er kan weinig mee worden gedaan, vindt de gemeente. Het CDA komt daartegen in actie.

In de afgelopen tijd ontstond onduidelijkheid over het Signalerend Huisbezoek 75+. "Tot onze verbazing bleken de bezoeken voor het komende jaar niet op de planning te staan", vertelt CDA-raadslid Jonette Korevaar. In het verleden ging een groep geïnstrueerde vrijwilligers in Molenwaard aan de slag in het kader van het project Signalerend Huisbezoek 75+. "Juist in een tijd waarin ouderen aandacht, waardering en zorg hard nodig hebben, is het goed als een vrijwilliger met hart voor de oudere aanschuift aan de keukentafel en informeert en signaleert."

Het CDA heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over het afschaffen van het Signalerend Huisbezoek 75+. Het gemeentebestuur stelt dat twintig procent van de doelgroep geen bezoek wil hebben. Daarnaast kwamen er in de afgelopen tien jaar geen belangrijke zaken uit die om actie vroegen. Verder stelt het gemeentebestuur dat zorgmijders met deze gesprekken niet opgespoord worden. Korevaar: "Deze argumenten vinden wij niet sterk. Als je als gemeente een onderzoek doet en je krijgt van tachtig procent respons, dan is dat een significant deel. Het jaarlijkse contact met de ouderen is misschien wel het belangrijkste argument waarom het niet afgeschaft mag worden."

Diverse huisartsenpraktijken met praktijkondersteuners voor ouderen komen bij de ouderen thuis en er is een werkgroep 'De Kwetsbare Ouderen' die projecten uitvoert. Er wordt nog gezocht naar een vorm waarin ouderen toch bereikt worden om te informeren en te signaleren, ter vervanging van het huisbezoek. Korevaar: "Wat het CDA betreft is het veel te voorbarig om de huisbezoeken af te schaffen. Komende tijd gaan wij zelf bij ouderen, vrijwilligers en praktijkondersteuners te rade wat hun bevindingen zijn en zullen het college een voorstel doen."

De gemeente heeft in de raadsvergadering van 8 november meegedeeld dat het Signalerend Huisbezoek niet afgeschaft wordt, maar dat er gekeken wordt om het op een andere manier vorm te geven. Wethouder Piet Vat: "Ik deel de zorg van mevrouw Korevaar. Het Signalerend Huisbezoek wordt dan ook niet afgeschaft, voordat we een goed alternatief hebben. Wel willen we onderzoeken of we dit op een andere, effectievere, manier vorm kunnen geven. En met effectief bedoel ik dan dat we aandacht, waardering en zorg willen bieden die aansluit bij wat de ouderen nodig hebben. Als twintig procent aangeeft geen prijs te stellen op de huisbezoeken zoals we die nu organiseren, dan is dat wat mij betreft twintig procent te veel."


Bert Bons