• Maarten den Breejen.
• Maarten den Breejen. Foto: Geurt Mouthaan

Maarten den Breejen nieuwe huisarts Bleskensgraaf

'Ik wil mensen écht leren kennen'

bleskensgraaf • Dat Bleskensgraaf überhaupt een gezondheidscentrum had, dat wist Maarten den Breejen tot voor ruim een jaar geleden niet. Maar juist in dit dorp vond de huisarts uit Hardinxveld-Giessendam de plek waar alle puzzelstukjes op hun plek vielen. Werken op het platteland, een apotheek bij de huisartsenpraktijk zodat hij zijn ondernemersgenen de ruimte kan geven, een kleinschalige dienstenstructuur zonder huisartsenpost, vrijheid om de werktijden zelf in te delen, genoeg ruimte om als buitenmens het naar de zin te hebben buiten de vier muren van de praktijk, hij vond het er allemaal. "Als ik door de polder in het zonnetje langs de knotwilgen over smalle weggetjes rijd op weg naar een boeiende familie, denk ik: wat heerlijk dat dit een deel van mijn werk is. Ik hou van het platteland, van de mentaliteit van de mensen die hier wonen."

Het menselijke aspect van het werk als huisarts staat bij Den Breejen voorop. "Ik wil de mensen die naar mijn praktijk komen leren kennen. Dat is de uitdaging: zo snel mogelijk erachter zien te komen hoe je met iemand om moet gaan. De één heeft veel sturing nodig, de ander wil zelf de touwtjes in handen houden. Juist als je hen van haver tot gort kent, kun je hen helpen bij moeilijke medische beslissingen. Als een melkveehouder negentig jaar op zijn boerderij gewoond en gewerkt heeft en ongeneeslijk ziek blijkt, begrijp ik zijn keuze om geen zware behandelingen meer in te gaan en thuis te overlijden. Dat kan ik accepteren, hoewel je als arts eerder geneigd bent elke strohalm nog aan te reiken."

Aan het overnemen van de praktijk van Annelies van der Esch, die eerder dit jaar afscheid nam, ging voor Maarten den Breejen een lange en gevarieerde voorbereidingstijd vooraf. Dat begon al op het VWO. Als telg uit een familie met ondernemers en verkopers verruilde hij toch zijn economische vakkenpakket voor een pakket dat gericht was op de studie geneeskunde. Cijfers werden omgeruild voor mensen. "Mede doordat mijn broertje een oogaandoening had, wilde ik oogarts worden. Maar dat vond ik toch te beperkt. Na twee jaar als zaalarts en SEH-arts gewerkt te hebben sloot de tropenopleiding het beste aan bij mijn ambitie tot kennisverbreding. Ik heb enige tijd in Zuid-Afrika gewerkt, maar omdat ik een relatie had gekregen met mijn huidige vrouw, wilde ik in Nederland als huisarts mijn plek vinden."

Na de huisartsopleiding werkte de geboren en getogen Hardinxvelder op diverse plekken als waarnemend huisarts. Daarnaast wierp hij zich via de site www.bremedic.nl op als voorvechter van digitale vernieuwingen in de huisartsenwereld. Een barbecue van de Huisartsenpost Gorinchem bracht hem uiteindelijk op het spoor van Bleskensgraaf. "Ik had wat tijd over na een nascholing en ben daar heen gereden, mede om te netwerken. Ik werd vervolgens geattendeerd op de vrijkomende plaats als huisarts in Bleskensgraaf. De barbeque was daarmee al meer dan geslaagd en van netwerken verder kwam natuurlijk niets meer. Ik heb mijn bord leeggegeten, ben naar huis toe gereden en heb meteen gebeld."

Een proeftraject wees uit dat beide partijen het goed met elkaar konden vinden. De overeenkomst voor toetreding tot de maatschap 'Huisartsen Bleskensgraaf' kon getekend worden. De huisartsenpraktijk in Bleskensgraaf is de plek waar Den Breejen zich inmiddels al meer dan thuis voelt. "Het mooie aan Bleskensgraaf is dat je hier zoveel interessantemensen tegenkomt, van directeuren van grote bedrijven tot kleine zelfstandigen en mooie boerenbedrijven. Het zijn vooral doeners, hardwerkende mensen met een no-nonsensementaliteit. Daar voel ik me prettig bij. Achteraf ben ik zo blij met alle teleurstellingen die ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt in andere praktijkovernames die niet doorgingen. Alles heeft ertoe bijgedragen om uiteindelijk hier terecht te komen. Deze route had ik niet zo kunnen bedenken. Hierin ervaar ik sterk dat ons leven geleid wordt door een Ander. Alles heeft zijn bedoeling, ook al zien we het soms (nog) niet. "

Geurt Mouthaan