AED's: buiten bereikbaar

regio • Zodra de vrijwilligers van Hartveilig Wonen op de plaats komen waar hulp verleend moet worden, starten ze met reanimeren. Het is dan zaak dat zij zo snel mogelijk een AED aan kunnen sluiten op het slachtoffer.

Voor een goede hulpverlening zijn er daarom ook voldoende bereikbare AED's nodig. Dat zijn er nu ongeveer dertig in Molenwaard. Dit zijn veelal AED`s van bedrijven, verenigingen en instelling die buiten in een kast geplaatst zijn. Deze zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar voor vrijwilligers.

Veel meer AED's

"Maar we weten dat er nog veel meer AED's in Molenwaard zijn", weet de gemeente Molenwaard. Alleen zijn die niet aangemeld en ze hangen veelal binnen. Daardoor zijn ze onbereikbaar voor vrijwilligers en kunnen ze niet ingezet worden bij levensreddende handelingen.

De gemeente Molenwaard roept bedrijven, kerken en verenigingen op hun AED's aan te melden en buiten te hangen. De gemeente Molenwaard stelt zowel 'open' als gesloten kasten met codeslot beschikbaar, zodat de veiligheid van de dure apparaten verbeterd wordt. Vrijwilligers krijgen de code direct met de hulpoproep op hun telefoon. Dat kan allemaal in het systeem opgenomen worden.

De gemeente kan in sommige gevallen bijdragen in de kosten van de buitenkast. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Marien Jongkind van de gemeente Molenwaard. Dit kan via marien.jongkind@gemeentemolenwaard.nl.