Waterschap extra alert op dempen van sloten

regio • Het dempen van kleinere watergangen en verlanding in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is het laatste half jaar sterk toegenomen, met name in het agrarische gebied. Dit verhoogt de kans op wateroverlast. Daarom is Waterschap Rivierenland de komende tijd extra alert in de Alblasserwaard en de rest van het beheergebied.

Het waterschap roept perceeleigenaren op om contact op te nemen als er plannen zijn voor werkzaamheden bij en in sloten. Een sloot dempen is alleen toegestaan onder voorwaarden. Als het wordt toegestaan, moet er vervangend water worden gegraven. Ook worden er eisen gesteld aan de kwaliteit van de grond die gebruikt wordt voor de demping. "Goed overleg voorkomt onnodige wateroverlast, kosten en handhavingsacties", vindt het waterschap.

De toename van het dempen van kleinere sloten en watergangen werd ontdekt tijdens een routinecontrole van Waterschap Rivierenland. De toename was met name te zien in het buitengebied van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, waarbij het meestal ging om sloten met een c-status. Dit zijn watergangen die wel een rol spelen in de waterhuishouding maar waarvoor geen jaarlijkse onderhoudsplicht bestaat voor perceeleigenaren van aangrenzende percelen. Eigenaren zijn echter wel verplicht om verlanding te voorkomen. Ook hier zal het waterschap actiever op wijzen.

"Het dempen van sloten en verlanding is een reden tot zorg", zo meent het waterschap. "Bij piekbuien vangen zij regenwater op en zorgen ze voor een goede afwatering. Door demping en verlanding verdwijnt ruimte om regenwater te kunnen bergen. Dit verhoogt de kans op wateroverlast." De laatste jaren heeft met name het westen van het beheergebied van Waterschap Rivierenland te maken gehad met wateroverlast als gevolg van piekbuien.

Perceeleigenaren kunnen via de website van Waterschap Rivierenland of met de app waterschApp Rivierenland zelf controleren welke status sloten hebben die grenzen aan het eigen perceel.