• Een overzicht van De Weide II; aan de bovenzijde is het Merwedekanaal en de Bazeldijk.
• Een overzicht van De Weide II; aan de bovenzijde is het Merwedekanaal en de Bazeldijk. artist impression

Provincie en gemeenteraad stemmen in met woningbouwproject

Groen licht 150 woningen Meerkerk

meerkerk • Reden tot een bescheiden feestje voor het Zederikse gemeentebestuur. "Echt spannend was het niet, maar we zijn wel heel blij met het groene licht", stellen wethouder Goof Bos en projectleider Gerrit Nieuwenhuis.

Uitgangspunt bij De Weide II is dat het bouwen van tussen de tien en vijftien woningen per jaar voor een kern als Meerkerk nodig is. "Zo zorg je ervoor dat vooral jonge mensen niet vertrekken; het is essentieel voor de leefbaarheid", benadrukt wethouder Bos. De bedoeling is dat in de tweede helft van 2018 begonnen wordt met de bouw. Dan is, ijs en weder dienende, het nieuwe sportpark van Sportvereniging Meerkerk verplaatst en in gebruik genomen. Nieuwenhuis: "Bij de bouw werken we vanuit De Weide I, zodat de nieuwe straten meteen aansluiten en de eerste bewoners dus niet in een bouwput terechtkomen."

In De Weide II komt een mx van rijwoningen, twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen. Dertig procent is voor de sociale sector, zowel huur als koop. Er is geen hoogbouw ingepland. "Wel is er ruimte voor bijzondere woonvormen." Opvallend is de speelse vorm van de geplande bebouwing. "Dat is een trendbreuk. Waar we eerst altijd uitgingen van het rechtlijnige Alblasserwaardse slagenlandschap, is het nu veel speelser geworden. Er is bewust veel plek voor groen, ontmoetingsruimtes en hofjes. Dat is nu al een sterk punt van Meerkerk en dat trekken we door." Zeker zo opvallend: de grote hoeveelheid water. "Van de veertien hectare is 3,8 hectare voor SVM, 5,5 hectare voor woningbouw en vijf hectare voor groen en water. Het wordt daarmee een zeer ruim opgezet plan. De eilandjes zorgen voor een parkachtige omgeving. De waterberging is nodig om te voldoen aan de wettelijke eisen op dit gebied; deels nemen we die voor De Weide I ook nog mee."

Bijkomend voordeel is dat de watergangen voor een extra afscheiding zorgen tussen de huizen aan de Bazeldijk en het sportpark. Al liet de SGP tijdens de raadsvergadering maandag weten daar nog wel zorgen over te hebben. "Een hard oppervlakte, in dit geval water, zorgt ervoor dat geluid verder draagt dan wanneer het groen zou zijn", zei raadslid Kees Vermaat. "Wat ons betreft wordt dus een deel van het water te verplaatsen naar de locatie tussen de Burggraaf en het sportcomplex en daar groen voor in de plaats aan te brengen." Het voorstel vond weinig weerklank, maar de SGP nam genoegen met de toezegging van de wethouder dit mee te nemen. Bos: "Door de vormgeving van het terrein worden al maatregelen getroffen om de geluidsoverlast terug te dringen."

De hoofdontsluiting loopt via de Ooievaar. Mede op aandringen van de raad komt er een extra ontsluiting via de Bazeldijk. "Daarvoor willen we de huidige bouwweg gebruiken."

Met alle geluiden over krimp in de afgelopen jaren laat Zederik zien dat blijven bouwen zeker een optie is. Het inwoneraantal is de afgelopen jaren gestegen, constateert wethouder Goof Bos. "We hebben steeds gezegd dat we geen capaciteit om te bouwen in wilden leveren. Die aanpak, zes jaar geleden ingezet en in de hele regio opgepakt, blijkt nu succesvol. De provincie ziet als nu als een schoolvoorbeeld."


Geurt Mouthaan