• Kinderen op de school in Bleskensgraaf werken reeds met de methode.
• Kinderen op de school in Bleskensgraaf werken reeds met de methode. Foto: Bert Bons

Bleskensgraafse school ontwikkelt lesmethode

bleskensgraaf • Als overal waren ook kinderen van de School met de Bijbel in Bleskensgraaf moeilijk te motiveren voor het vak begrijpend lezen. De school ontwikkelde daarom een eigen methode.

Acht jaar lang werkte het team eraan. Directeur Corné Egas vertelt: "We merkten dat met name in de hogere groepen kinderen begonnen te zuchten als de leerkracht met begrijpend lezen en woordenschat wilde beginnen. Terwijl een goede woordenschat en tekstbegrip heel belangrijk zijn voor de schoolprestaties."

Thema's

"Het vak begrijpend lezen bestaat sinds de jaren negentig. De laatste jaren zagen we een verslechtering van de resultaten. Uit onderzoek is gebleken dat het aanleren van strategieën, zoals de meeste methodes doen, niet goed werkt. Daar zijn kinderen niet zo voor te porren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vinden van sleutelwoorden of het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Deze strategieën komen in onze methode op een natuurlijke manier aan de orde. Wat wij doen is het aanbieden van woorden in samenhangende verbanden, contexten. De vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur/techniek, biologie en burgerschap bieden een natuurlijke context. We hebben daarom 48 thema's gekozen uit deze vakken, aansluitend bij de kerndoelen van het primair onderwijs."

Deze maand startte de officiële verkoop van de door de Bleskensgraafse school ontwikkelde methode, die lessen aanbiedt via digibord, tablets en laptops en ook voorziet in papieren handleidingen en werkboeken. Titel van de lesmethode is: Schatgraven op School. Toetsing gebeurt digitaal, waardoor de leerkracht direct alle resultaten kan zien.

Egas: "Er zijn ook concrete materialen. Bij de les over kinderarbeid horen bijvoorbeeld stoommachientjes, bij de les over het menselijk lichaam kunnen kinderen proefjes doen met een pipetje en microscoop. Voor elke les hebben we in onze school een leskist met spullen. Scholen die de methode bestellen, krijgen een materiaallijst. Bij een webshop kunnen ze alle materialen bestellen." Presteren de kinderen meetbaar beter sinds de school met de nieuwe methode werkt? "De Universiteit van Maastricht heeft er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Kinderen scoren gemiddeld 0.3 punt hoger op woordenschat dan scholen die met een andere methode werken. En 0.18 punt hoger op begrijpend lezen."

De School met de Bijbel investeerde fors in het ontwikkelen van de lessen. "Ik denk dat we er in tien jaar 100.000 euro in hebben gestoken. Dat is geld dat we anders aan vervanging van methodes zouden hebben besteed. Ook de potjes school- en teamontwikkeling hebben we eraan toegevoegd. De inkomsten die we door de verkoop krijgen, gaan we investeren in de verdere ontwikkeling van de lessen. We denken aan educational gaming, om woordenschat en begrijpend lezen nog boeiender te maken."

Uniek

Zijn veel andere scholen geïnteresseerd? "We hebben twee jaar geleden op de Nederlandse Onderwijstentoonstelling gestaan. Toen was de methode nog niet klaar. Er waren 65 scholen die ermee wilden experimenteren. Jan Stronks, uitgever van schoolartikelen, neemt Schatgraven op School mee in zijn aanbod, maar we zijn zelf uitgever. Scholen vinden het een hele stap om te veranderen van methode. Het zal wel even duren voordat we een groep scholen hebben die meedoen." Stronks meldt in een persbericht dat het in Nederland uniek is dat een school zelf een methode ontwikkelde. "Gebruikelijk is dat een uitgever een aantal mensen van verschillende scholen of bedrijven bij elkaar zoekt, die samen een nieuwe onderwijsmethode ontwikkelen."

Meer informatie: www.schatgravenopschool.nl