• Wim Timmer en Marcel Heijkoop storten de eerste beton voor dorpshuis De Beemd.
• Wim Timmer en Marcel Heijkoop storten de eerste beton voor dorpshuis De Beemd. Foto: Geurt Mouthaan

Verenigingen, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal verhuizen naar De Beemd

Startsein nieuw dorpshuis Oud-Alblas

oud-alblas • Na jarenlange, vaak moeizame, voorbereidingen gaat het er nu echt van komen: Oud-Alblas krijgt een nieuw dorpshuis. Maandagmiddag vond de officiële start plaats.

De 'starthandeling' werd verricht door Marcel Heijkoop en Wim Timmer. "Zij hebben zich uitermate ingezet voor het verenigingsleven in Oud-Alblas en voor de instandhouding van het bestaande dorpshuis en de realisering van het nieuwe", vertelt Ad van der Rhee, voorzitter van de bouwcommissie. "De Beemd, zoals het nieuwe dorpshuis gaat heten, zal een prominente plaats in het verenigingsleven van Oud-Alblas gaan innemen. Alle verenigingen die in het huidige dorpshuis Trefpunt onderdak vinden, hebben verklaard hun activiteiten in het nieuwe dorpshuis te zullen voortzetten. Tevens zullen in De Beemd ook kinderdagverblijf De Regenboog en peuterspeelzaal Peutervreugd een onderkomen vinden."

Er is daarnaast plaats voor nieuwe verenigingen en activiteiten. Zo wordt de sporthal groter dan de huidige en ingericht volgens de actuele wetgeving, zodat ook de plaatselijke basisschool hierin bewegingslessen kan krijgen en sport kan beoefenen. "Op de eerste verdieping komt een toeschouwersruimte. Verder kan de sportzaal worden gebruikt voor trainingsdoeleinden zoals zaalvoetbal, zaalkorfbal en andere zaalsporten. De Beemd krijgt ook een moderne keuken voor de zogenaamde 'kleine kaart' en een mooi terras, grenzend aan de foyer."

Bijzonder is dat het nieuwe dorpshuis energieneutraal wordt. Het gebouw krijgt geen gasaansluiting. Honderd zonnepanelen op het dak voorzien het dorpshuis van alle benodigde elektrische energie. "Er komt een luchtbehandelingssysteem dat in koude tijden voor een warm gebouw zorgt en in warme perioden het gebouw koelt. Met Phase Change Material (PCM), dat in vloeren, plafonds en wanden wordt aangebracht, wordt koude en warme lucht opgeslagen, om vervolgens te gebruiken voor of koelen of verwarmen. Zo blijven de ruimtes op een aangename temperatuur. Deze manier van warmte- en koudeopslag, die elders in het land al ruim bewezen is, wordt hiermee voor het eerst toegepast in de Alblasserwaard."

Nog een bijzonderheid is dat er plaats is voor nog 300 zonnepanelen op het dak van De Beemd. Hiervoor zal een coöperatie "Zon op de Beemd" worden opgericht. Iedereen met postcode 2969 en de daaraan grenzende postcodes, de zogenaamde postcoderoos, kan één of meerdere zonnepanelen aanschaffen. Binnenkort starten hiervoor de voorlichtingsavonden. Belangstellenden kunnen zich al aanmelden bij het stichtingsbestuur of via info@trefpuntoudalblas.nl. De opening van het dorpshuis staat gepland in het najaar van 2017. De gemeente Molenwaard draagt daarna het gebouw over aan de Stichting MFA Oud-Alblas.