• Directeur Van den Eerenbeemt van Van Leussen van den Broek kocht 90 speculaaspoppen bij Thirza.
• Directeur Van den Eerenbeemt van Van Leussen van den Broek kocht 90 speculaaspoppen bij Thirza. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Dit is bijna mijn hobby'

Thirza helpt armen in Bolivia

molenaarsgraaf • De twaalfjarige Thirza de Jong uit Molenaarsgraaf trotseert vrieskou, regen en tegenwind om zoveel mogelijk lekkernijen te kunnen verkopen voor arme Bolivianen.

Vaak staat ze aan de oever van de Lek, bij een van de veerverbindingen tussen de Alblasser- en Krimpenerwaard. Met een vriendelijke glimlach vraagt ze automobilisten en fietsers die op hun pont wachten of ze Wilhelminapepermunt, stroopwafels of appelflappen willen kopen voor het goede doel. In de weken voorafgaand Sinterklaas ging ze de deuren langs met speculaaspoppen, later met banketstaven.

Notaris

Ook benaderde Thirza een flink aantal bedrijven, met een beetje hulp van haar moeder Margreet. Een van haar beste klanten was Van Leussen van den Broek notarissen in Molenaarsgraaf. Kantoordirecteur Michiel van den Eerenbeemt kocht in november 90 speculaaspoppen voor zijn collega's. Met een glimlach herinnert hij zich hoe een collega naar hem toekwam met de mededeling dat er een meisje op de stoep stond dat naar de manager vroeg. "Ze kwam bij mij terecht en deed heel overtuigend haar verhaal over armoede in Bolivia. Ze was ook beleefd. Ik kon geen 'nee' zeggen."

Hoe kwam Thirza er in november toe om als een volleerd handelaar op pad te gaan? Op een koude middag, thuis bij de houtkachel aan de Graafdijk-Oost, vertelt ze: "Onze school, de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem, zamelt geld in voor Boliva. Leerlingen mogen zelf weten hoe ze dit willen doen, dat vond ik meteen heel leuk." Ook het doel spreekt de havo-leerlinge aan. "Er zijn grote bosbranden geweest in Bolivia. De mensen zijn er al zo arm, op het platteland wonen ze in lemen hutjes. Door de branden zijn ze die ook nog kwijtgeraakt. Op internet heb ik informatie opgezocht over het land. Ik dacht: daar wil ik wel geld voor inzamelen."

Lekkernijen

'Koud weer vind ik niet zo erg. Soms kopen mensen dan juist iets.'

Ook moeder Margreet was direct enthousiast. Samen zochten Thirza en haar moeder op internet naar een bedrijf waar ze voor een goede prijs lekkernijen konden kopen. Zo kwamen ze terecht bij Prom'es Fundraise, een bedrijf in Molenaarsgraaf dat gespecialiseerde ondersteuning biedt bij fondsenwerving en verkoopacties. "We begonnen met Wilhelminapepermunt", vertelt Margreet. "Maar je wilt variatie bieden, dus als snel ging Thirza ook appelflappen verkopen."

Meestal gaat Thirza alleen op pad? "Maar ik ben ook samen met oude klasgenootjes in Alblasserdam langs de deuren gegaan. En op vrijdagmiddag helpen mijn nichtjes soms om bij de pont te verkopen. Het is fijn als anderen helpen." Doordat het gezin nog maar kort in Molenaarsgraaf woont, kent Thirza in het dorp nog niet veel leeftijdgenootjes.

Andere leerlingen van Thirza's school hebben ook al diverse acties opgezet. "Sommigen hebben een herfstfair georganiseerd, anderen hielden een lessenmarathon." Thirza is fanatiek. "Ik heb al meer dan duizend euro opgehaald." Niet alleen het goede doel motiveert haar. "Wie het meeste geld ophaalt, mag volgend jaar met twee leerkrachten mee naar Bolivia om voedselpakketten weg te brengen. Ik wil graag mee, het lijkt me leuk om te zien waar het geld naartoe gaat." Wat motiveert haar het meest: de armoede van de Bolivianen of de kans op een bijzondere reis? "Het belangrijkste is dat de mensen daar geholpen worden."

Om de inkomsten nog wat te vergroten, heeft Thirza ook statiegeldflessen opgehaald. "Maar met de verkoop van speculaaspoppen verdiende ik beter." Het is niet altijd leuk om te doen. "Ik probeer te vertellen voor welk doel ik mijn spullen verkoop, maar sommige mensen laten me niet eens uitpraten en zeggen gelijk 'nee'. Koud weer vind ik niet zo erg. Soms kopen mensen dan juist iets. Dan zeggen ze: 'Ik doe het wel, want je loopt zo in de kou.' In de kerstvakantie ga ik misschien een keer bij het winkelcentrum staan om winkelwagentjes weg te brengen en de muntjes te vragen. Het is leuk om elke keer wat anders te doen."

Nieuwe hobby

Heeft ze nog wel tijd voor hobby's nu ze zo druk met haar acties bezig is? Ze lacht. "Dit is bijna mijn hobby. Doordat ik goed verkoop, blijft het leuk. Nee, ik wil later niet in de handel; ik wil architect worden. Ik ben goed in wiskunde en ik teken graag."

De Gomarus scholengemeenschap hield vaker acties. Hieruit ontstond de stichting 'hulpinuitvoering'. De actie 'hulp in Bolivia' loopt ook via deze stichting. Thirza gaat met haar verkopen door tot 10 januari.