Na commotie over algemene graven:

Verlenging van grafrust naar 15 jaar

molenwaard • De raadsleden van Molenwaard hebben dinsdag 13 december ingestemd met het verlengen van de grafrust voor algemene graven van tien naar vijftien jaar. Dat moet gebeuren zonder extra kosten voor inwoners. Een grafrust van twintig jaar kost wel extra geld.

Het college had voorgesteld het grafrecht wel te verhogen bij verlenging van tien naar vijftien jaar. Dat zou stijgen van 1.974 naar 2.140 euro. De raad ging daarmee niet akkoord.

Ineke van der Have (VVD) verwees nog even naar het participatietraject dat vooraf ging aan het stellen van kaders voor begraven, in mei 2015. Inwoners konden meedenken en de raad besloot om graven waarvoor geen grafrechten meer worden betaald te gaan hergebruiken, ook op begraafplaatsen waar nog voldoende ruimte is. Toen inwoners dit jaar zagen dat voorbereidingen werden getroffen voor het ruimen van graven, leidde dat toch tot protest.

Geen bezuiniging

Van der Have: "We dachten dat de kaders toereikend waren. Nu is gebleken: op het moment dat er bordjes worden geplaatst over het ruimen van graven, gaan mensen pas echt beseffen wat het betekent. We kunnen begrijpen dat u de termijn van 10 jaar naar 15 jaar wilt verlengen en stemmen daarmee in. Wel met verhoging van het grafrecht. Het is al niet kostendekkend. Met het voorstel dat nu voorligt gaan we geen enkele bezuiniging halen. Daar hebben we probleem mee. En we willen dat niet alleen geruimd wordt op plaatsen waar ruimtegebrek is, maar in alle kernen zodra er geen grafrechten meer worden betaald." VVD en PvdA dienden daarvoor een amendement in.

Johan de Kruijk (PvdA) legde uit: "We zitten in de top van Nederland als het gaat over de kosten. Wij zien begraven als een basisvoorziening die in solidariteit de gemeenschap best wat mag kosten. In 2015 is zeer intensief en nauwkeurig een participatietraject gelopen. Het is apart dat we er nu weer voor bij elkaar moeten komen. We vonden eerder: begraven per kern moet mogelijk blijven. Daarom zijn de kosten in Molenwaard zo hoog. We zijn tegen het voorstel om alleen te ruimen op plaatsen waar ruimtegebrek is. Dat geeft ongelijkheid per kern. We vragen ons af of dat juridisch houdbaar is. We dienen daarvoor een amendement in. En we willen een keuzemogelijkheid van 10 of 20 jaar grafrecht."

Engel Breedveld (CDA): "Wij willen alleen ruimen als ruimtegebrek ontstaat. Bij een begraafplaast die niet vol is win je niets. Het is alleen meer werk." De Kruijk: "Maar hoe vertel ik aan mensen in Oud-Alblas dat daar geruimd wordt en in Nieuwpoort niet omdat daar nog ruimte is?" Breeveld: "U geeft het antwoord al."

Kindergraven

Met de aanduiding 'eeuwigdurende grafrust' voor kindergraven in het voorstel van het college is de raad het niet eens. GemeenteBelangen Molenwaard (GBM) diende hierover een amendement in dat unanieme steun kreeg. Arco Bikker legde uit dat het beter is de aanduiding te vervangen door 'grafrust van onbepaalde tijd', zodat toekomstige toekomstige bestuurders niet voor een voldongen feit komen te staan.

Wethouder Kees Boender gaf nog enige achtergrondinformatie. "Er zijn in onze gemeente 175 begrafenissen per jaar. Minder dan een derde gaat over algemene graven. We hebben 8000 euro voor onderhoud op jaarbasis, een marginaal bedrag. Als je dat doortrekt naar de 20 jaar heb je het over een verdubbeling van dat bedrag."