• Sjaak Versluis en Wim Mulckhuijse.
• Sjaak Versluis en Wim Mulckhuijse. Foto: Geurt Mouthaan

Leden voetbalclub geven groen licht voor verplaatsing

Miljoenen voor sportpark Meerkerk

meerkerk • Alle handen van de aanwezige leden van SV Meerkerk gingen maandagavond omhoog toen gevraagd werd wie voor de verplaatsing was. Bijzonder, want eigenlijk zat de club prima op de huidige locatie. Voldoende ruimte, een gebouw wat in goede staat verkeerd, door de hoge ligging praktisch geen uitval van wedstrijden; geen vuiltje aan de lucht. "Maar de vereniging heeft het algemeen belang zwaarder laten wegen", vertelt wethouder Wim Mulckhuijse. "Dat zij zo hun verantwoordelijk hebben genomen, vind ik mooi."

De noodzaak tot verhuizing wordt veroorzaakt door de nieuwbouwplannen van de gemeente Zederik. Na De Weide I volgt De Weide II, waarbij de komende jaren nog eens 150 huizen aan Meerkerk worden toegevoegd. Het sportpark van SV Meerkerk lag daarbij, letterlijk, dwars. Mulckhuiijse: "Het zou de woningwijk doorsnijden. Verre van ideaal, dus zijn we met een voorstel tot verplaatsing naar het bestuur van de club gegaan." Daar ging de vlag niet in top, blikt voorzitter Sjaak Versluis terug. "Maar dat was de primaire reactie. Wat verder nadenkend zagen wij ook dat een voetbalcomplex dat de hele wijk doorsnijdt niet kan. Het enthousiasme om dan op een andere plek wat moois neer te zetten groeide langzamerhand."

Ambitieus

Het zorgt er wel voor dat er voor alle partijen een spannende tijd aanbreekt. In de eerste plaats: de planning. In augustus 2018 zou SV Meerkerk naar het nieuwe sportpark moeten gaan. "Zeer ambitieus", geeft Versluis toe. "Het lijkt nog ver weg, maar er moet nog heel veel gebeuren. We zullen ongelofelijk vaart moeten maken." In de tweede plaats: het geld. De verplaatsing is een miljoenenproject. SV Meerkerk krijgt van het gemeentebestuur ruim een miljoen euro voor de nieuwbouw van de accommodatie. Wim Mulckhuijse: "Dat is een vast bedrag. Gaat de club eroverheen, dan moeten ze het zelf betalen. Blijven ze eronder, dan mogen ze het overschot zelf houden." En Versluis: "Voor ons biedt dat kansen om door bedrijven in te schakelen die de club een warm hart toedragen de kosten te drukken. Tegelijkertijd is dat een veel intensiever traject dan een hoofdaannemer het complete project in handen te geven."

Overigens steekt de gemeente ook circa twee miljoen euro in de aanleg van twee kunstgrasvelden en één 'ouderwets' grasvoetbalveld en de verdere faciliteiten rond het sportpark. Met drie velden krijgt de club één veld minder dan nu. Versluis: "Maar doordat we kunstgrasvelden intensierver kunnen gebruiken, gaan onze mogelijkheden er juist op vooruit." Het derde spannende punt is de exploitatie. Uitgangspunt voor SV Meerkerk is een budgettair neutrale verhuizing. Onder meer door de hogere huur voor de kunstgrasvelden en het minder door vrijwilligers kunnen verdienen aan onderhoud van natuurgrasvelden komt de exploitatie onder druk te staan. Mulckhuijse: "Daar ligt nog een uitdaging. We hebben de effecten op de exploitatie nog niet door kunnen rekenen en moeten daar nog met elkaar uitkomen."

Kansen

Tegelijkertijd zien zowel de wethouder als de voorzitter kansen om de verhuizing meerwaarde mee te geven. Nogmaals Mulckhuijse: "Allerlei mensen melden zich al bij mij die gebruik willen gaan maken van het nieuwe pand van SV Meerkerk. Het multifunctioneel aanwenden van het gebouw, daar willen we graag op inzetten." Versluis valt hem bij: "Daar ben ik ook een enorm voorstander van. Het is zonde als het clubgebouw een groot deel van de week leegstaat. En voor onze begroting is het heel belangrijk dat we extra inkomsten binnenhalen."

Volgende week maandag bespreekt de gemeenteraad van Zederik de plannen voor de verplaatsing van SV Meerkerk. Mulckhuijse: "In de commissievergadering waren vrijwel alle partijen hier positief over, dus ik ga ervan uit dat we ook daar groen licht krijgen."


Geurt Mouthaan