Samenwerking met vrijwilligers

nieuw-lekkerland • Wethouder Piet Vat van de gemeente Molenwaard ondertekende vrijdag een samenwerkingsovereenkomst met het Huis van de Waard in Nieuw-Lekkerland. Met die overeenkomst is het de bedoeling dat vrijwilligers en professionals meer met elkaar gaan samenwerken.

In de afgelopen week is er landelijk en regionaal aandacht besteed aan het belang van vrijwilligers, ook in Molenwaard. Onder meer door middel van posters zijn vrijwilligers bedankt voor hun inzet. In Nieuw-Lekkerland krijgt de samenwerking tussen professionals en de vrijwilligers van het Huis van de Waard een formeel moment. Piet Vat: "Met de overeenkomst laten we zien vertrouwen te hebben in de kennis, kunde en inzet van vrijwilligers. Tegelijkertijd bieden we hen een 'ruggengraat' van professionals ter ondersteuning."

Het Huis van de Waard is een sociale ontmoetingsplek voor mensen van verschillende leeftijden en achtergronden, met of zonder hulpvraag. Het initiatief ligt bij de bewoners zelf. Maar ook professionals weten steeds beter de weg te vinden naar de Huizen van de Waard. Zo kunnen formele en informele zorg kwetsbare burgers nog beter ondersteunen en begeleiden.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning, begeleiding en verzorging van mensen met een zorgvraag (vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO). De veranderingen vragen ook om nieuwe initiatieven voor passende zorg. Het Huis van de Waard is zo'n initiatief. Piet Vat: "ik wil van de gelegenheid graag gebruik maken om een oproep te doen aan alle professionals: zoek contact met de Huizen van de Waard. Wij zijn altijd bereid om mee te zoeken naar creatieve oplossingen die een win-win situatie voor cliënten en zorgverleners." Voor meer informatie: www.huizenvandewaard.nl.