• ASV Arkel moest met name in de eerste helft voortdurend beducht zijn voor de snelle omschakeling van Lekvogels.
• ASV Arkel moest met name in de eerste helft voortdurend beducht zijn voor de snelle omschakeling van Lekvogels. Foto: Rick den Besten

Lekvogels verliest na 2-0 voorsprong bij rust met 2-3

Huzarenstukje van ASV Arkel

lexmond • Met nog twintig minuten op de klok leek Lekvogels stand te gaan houden. De thuisploeg leidde immers met 2-0 en hoewel Arkel het betere van het spel had, leken de witte shirts niet snel te zullen capituleren. Een strafschop zorgde uiteindelijk toch voor het breekpunt.

"Tot de zeventigste minuut voetbalden we prima en hadden we controle over de wedstrijd", vond assistent-trainer Arno Stravers, die bij Lekvogels de honneurs waarnam voor de met ziekte kampende Raymond Sponselee. "Die penalty verandert alles. Daardoor kregen zij toch weer het geloof."

Dat kon zijn collega Richard Smaal bevestigen. "We hadden die strafschop echt even nodig. Daardoor gingen we er weer in geloven en werd er onrust gecreëerd bij de tegenstander."

Mooi affiche

Lekvogels-Arkel was vooraf al een mooi affiche: een topper in de vierde klasse D. De ploeg uit Lexmond had bovendien nog een waterkansje op de eerste periodetitel, maar moest die overlaten aan GVV'63. Het werd een clash tussen twee stijlen. Arkel zocht voornamelijk naar de voetballende oplossing, speelde vooral op de helft van de opponent en had veruit het meeste balbezit. Lekvogels leunt op een denkbeeldige lijn, zo'n twintig meter van het doel, en is van daaruit ontzettend gevaarlijk middels reactievoetbal. Voorin vormen Bart van Zessen en Ralf van Klij (en later Kevin de Jong) een heerlijk koppel dat geen moment uit het oog mag worden verloren.

"En dan missen we nog Jesse Kersbergen", opperde Stravers. "Die past daar met zijn snelheid goed tussen. Na de winterstop keert hij weer terug." Ook Smaal sprak zijn bewondering uit. "Je weet het van tevoren en toch blijft het knap wat ze doen. Die tegenstoten worden zo snel uitgevoerd, dat is bijna niet te volgen. Ze hebben een goede ploeg en ik vind het dan ook terecht dat ze zo hoog staan."

Perfecte start

Lekvogels kende voor het spelletje dat ze graag spelen de perfecte start. Immers, in de zesde minuut was het al raak voor Ralf van Klij. Arkel trok vervolgens het initiatief naar zich toe en zorgde na een kleine twintig minuten voor vertier. Ismael el Kaddouri schoot vanuit de tweede lijn op de deklat, de rebound van dichtbij van Remie Schuurman knalde eveneens tegen de lat waarna de aanvaller over mikte.

Arkel was weliswaar de bovenliggende partij, maar naast die schoten op de lat speelde de ploeg vooral leuk tot de 'zestien'. Aan de overzijde probeerde Robin Bikker dat vlak voor rust ook een keertje maar hij zag zijn inzet met een prachtige duik gekeerd worden door doelman Johnny de Groot. Uit de corner die volgde kopte Van Zessen bij de eerste paal echter wel raak: 2-0.

De voorsprong voor de Boschbewoners was riant en toch bekroop eenieder het gevoel dat deze wedstrijd allerminst gespeeld was. Toch had Arkel dus een benutte strafschop van invaller Joey van Assendorp nodig om in het zadel te worden geholpen. Enkele minuten later kon Kevin de Jong alsnog het duel beslissen. De zeventienjarige invaller had een knappe aanname en schot in huis, maar die spatte op de binnenkant van de paal uiteen.

Tien minuten voor tijd mocht Robin Vogel aanleggen vanaf een meter of vijfentwintig. Hij knalde de bal keihard langs de muur en liet keeper Gerben Bikker vissen: 2-2. Daarna kon het alle kanten op. Opnieuw was De Jong dichtbij, maar ditmaal ging zijn inzet naast. Sander Dekkers zag namens Arkel eerst een schot vanaf dertig meter net niet tussen de palen stuiteren, om een minuut later alsnog de 2-3 in de kruising te janken.

Onder druk

"We wisten dat we in de tweede helft meer onder druk zouden komen te staan en dat ze nog een mannetje zouden doorschuiven", legde Stravers uit. "En toch, zij hadden wel meer balbezit maar we werden geenszins van de mat gespeeld. Bovendien weten zij ook dat we in de tegenstoot ontzettend gevaarlijk kunnen zijn. Na die 2-1 krijgen we zelfs nog twee enorme kansen, om uiteindelijk het deksel op de neus te krijgen. Voor de neutrale toeschouwer viel er wel genoeg te beleven vandaag, dacht ik zo."

Smaal kon uiteraard het meest genieten van de tweede helft. "Voor rust zag het er bij ons verdedigend op twee momenten niet goed uit. Bij de eerste treffer lieten we Van Klij geheel vrij lopen en bij de tweede komt onze keeper wel uit, maar roept niet. Na de thee konden zij het soms niet meer belopen waardoor wij meer ruimte kregen. We speelden al snel met slechts drie verdedigers. Best een risico, want we moesten natuurlijk altijd beducht zijn voor hun counters. Als kers op de taart maakt Sander die fantastische goal voor ons."

GVV '63 had uiteindelijk meer dan genoeg aan een gelijkspel om de periodetitel binnen te hengelen. Doordat zij slechts één punt behaalden blijft de top in de vierde klasse D bij het ingaan van de winterstop kort op elkaar zitten, met Herovina, Arkel en Lekvogels binnen drie punten van de koploper en MVV'58 op slechts geringe afstand van dit kwartet.

Marco van Vlijmen