• Wedstrijd op de ijsbaan van Hollandia te Ameide.
• Wedstrijd op de ijsbaan van Hollandia te Ameide. Foto: Archief ijsclub Hollandia

'Het wordt tijd dat het weer gaat vriezen'

Al 135 jaar schaatsplezier op de Zederik

ameide • Zodra het kwik onder de nul kruipt, begint het te kriebelen bij de bestuursleden van IJsclub Hollandia uit Ameide. Dit jaar is dat nóg erger dan andere jaren. Want hoe leuk zou het zijn als er met het 135-jarig jubileum daadwerkelijk geschaatst kan worden?

"We zijn wel toe aan een strenge winter", zegt voorzitter Arjan van den Berg. In 2013 was de ijsbaan voor het laatst open. "Als er geen ijs ligt, ben je een beetje uit beeld en haken er leden af. En de jongste jeugd heeft nog nooit geschaatst. Het is tijd om hen wakker te schudden! Zodra er weer geschaatst kan worden, gaat het leven in het dorp en melden zich ook nieuwe mensen aan als lid." Zo leverde winter van 2012 zomaar 150 nieuwe leden op. Op dit moment telt de club 550 leden.

Hollandia heeft de luxe van een prachtige ijsbaan op de Zederik, in natuurgebied de Zouweboezem. "Het is een hele nostalgische baan middenin de natuur", zegt penningmeester Theo den Otter. "En we hebben misschien wel de meest nostalgische koek en zopie van Nederland. In ons clubgebouwtje heeft de tijd stilgestaan, het ziet er nog net zo uit als dertig jaar geleden." Dat geldt ook voor de menukaart, al meer dan 25 jaar lang verkoopt Hollandia standaard warme worst, chocolademelk, limonade, punch, bier en snoepjes.

Zodra het begint te vriezen, draait de motor van de ijsclub op volle toeren. Het dagelijks bestuur bestaat uit drie man, maar in ijstijd is het volledige bestuur, bestaande uit dertien man, in touw. Zij verzetten in een paar dagen tijd enorm veel werk. Ze plaatsen de lichtmasten, regelen het geluid, zorgen voor bankjes waarop schaatsers hun schaatsen onder kunnen binden, regelen de parkeervoorziening, verzorgen de inkoop van de koek en zopie en vegen de baan schoon. Wanneer het ijs twaalf centimeter dik is, opent de 400 meter lange baan. Als het even kan, zorgt de ijsclub dat er ook 'naar achteren' geschaatst kan worden. Zo noemen ze het traject over de Zederik dat helemaal doorloopt tot aan de A27. Vrijwilligers vegen het ijs baan voor baan schoon, zodat de schaatsers een ronde van 3,5 kilometer kunnen maken.

Hollandia hoopt het jubileum op het ijs te kunnen vieren. Wanneer de ijsbaan opent, zijn er iedere dag activiteiten. Van schaatswedstrijden met tot honderd euro prijzengeld tot een zeven dorpentocht voor de scholen, ringsteken en wanneer de dooi inzet is het tijd voor priksleeën.

Wat zou het mooi zijn als het zo'n winter wordt als in 2012... Die vorstperiode vormt een hoogtepunt in de recente historie van Hollandia. De club hield op de dag van de Molentocht een eigen toertocht op de Zederik. "Het was zo koud die dag. Het begon 's ochtends vroeg met een graad of vijftien vorst, dat was bibberen tijdens het inschrijven. Uiteindelijk waren er 250 deelnemers. De mensen hebben die dag echt genoten op de Zederik, de sfeer was zo goed."

Jubileum

Mócht de vorst deze winter niet komen, dan trakteert Hollandia haar leden op een busreis naar een mooie indoor ijsbaan. En alle leden, oud-leden en oud-bestuursleden zijn sowieso welkom op de gezellige extra feestelijke jaarvergadering. Deze is op vrijdag 25 november vanaf 20:00 uur in Het Spant te Ameide. Krijn van der Ham pakt uit met 'Van Botje tot Klapschaats', een expositie en vertelling over schaatsen. Anja van der Grijn heeft de afgelopen jaren heel wat gefilmd tijdens de ijsbaan en maakte van al deze beelden de film 'Vorst en Worst'. Deze wordt tijdens de ledenvergadering voor het eerst vertoond. Verder vertelt het bestuur meer over de komende jubileumactiviteiten én wordt het jubileumboek gepresenteerd. Dit is gemaakt in samenwerking met de historische vereniging. Die dook voor de club in de archieven en vond heel wat bijzonderheden. Zo leerden de notulenboeken dat de ledenvergadering van Hollandia in 1943 wel 200 bezoekers trok. "We hopen dat het nu nét zo druk wordt!"

Marijke Verhoef