50 Euro voor alle Giessenlandse huishoudens

giessenlanden • Alle Giessenlandse huishoudens krijgen in 2017 een eenmalige bijdrage van 50 euro. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten op voorstel van de VVD.

De (meerjaren)begroting van Giessenlanden vertoont overschotten. Reden voor de VVD om voor te stellen de ozb-opbrengst met 10% te verminderen, naast het voordeel van ongeveer 30 euro per huishouden op het rioolrecht.

Geen goed idee, vond Ruud van Rijn (PvdA). "Door de verkoop van het woningbedrijf hebben de huurders gezorgd voor de rente-opbrengsten en juist zij profiteren dan niet mee. Daarmee raakt u bij ons een zeer pijnlijk en principieel punt."

Evenwicht

Financieel wethouder Harmen Akkerman beaamde dat Giessenlanden ook op langere termijn niet langer afhankelijk is van de rente-inkomsten. "De inkomsten en uitgaven zijn in evenwicht. Tot 2025 is er vanwege de rente zelfs sprake van een fors surplus." Niettemin ontraadde Akkerman het ozb-amendement. "Als je al wat zou willen, is een tijdelijke teruggave dan geen beter idee?"

Op maat

Een tweetal schorsingen leverde een amendement op maat op. CDA en SGP stonden in eerste termijn ook stil bij de positieve doorkijk, maar zagen geen reden tot belastingverlaging. "Nu is het nog net een jaartje te vroeg om een goed en wijs besluit te nemen", vond Jan Lock (SGP). In het aangepaste amendement konden beide partijen zich wel vinden.

Fractie Renes met wat mitsen en maren ook. "Snijden we ons straks niet in de vingers?", hield Ruud van Rijn (PvdA) twijfels. Hij doelde op de overschrijdingen in diverse grote investeringsprojecten. Die angst werd echter weggenomen. "Het is volkomen verantwoord", zei Lock. Waarop unaniem het besluit tot een eenmalige bijdrage van 50 euro voor elk huishouden werd genomen. 'We dragen het college op dit op de meest efficiënte wijze uit te voeren'.

Rick den Besten