• De bewuste paaltjes in de Beatrixstraat.
• De bewuste paaltjes in de Beatrixstraat. Foto: Bert Bons

'Er is nog nooit iemand tegenaan gereden'

Ruzie over paaltjes in de Beatrixstraat

brandwijk • Dien van Dijke wil het niet zover laten komen. Ze dreigt met een kort geding. De paaltjes staan pal voor haar woning en zorgen ervoor dat er geen auto's kunnen parkeren voor haar tuinhekje. Dankzij die paaltjes kan de invalide vrouw altijd haar woning betreden.

De buurt vond de paaltjes echter gevaarlijk. "Ze staan op de weg, als je niet bekend bent en je kijkt om je heen, knal je er zo bovenop", meent een buurtbewoner. Hij woont iets verderop in de straat en wil niet met zijn naam in de krant. Hij zegt namens een stuk of zes buurtbewoners te spreken.

"De paaltjes zijn neergezet als WMO-maatregel, daar kun je niet zomaar bezwaar tegen aantekenen", verweert mevrouw Van Dijke zich. De gemeente Molenwaard ontkent dit. Het is geen WMO-maatregel.

Mevrouw Van Dijke weet echter zeker dat ze een WMO-aanvraag hiervoor ingediend heeft. "Als ze daar op het gemeentehuis langs elkaar heen werken en mijn aanvraag niet goed verwerken, moet ik er dan de dupe van worden?"

Ook de opmerking van de buurt dat de paaltjes gevaarlijk zouden zijn, pareert ze. "Het is toch een dertig kilometer-zone? Er is nog nooit iemand tegenaan gereden. Zelfs niet in de feestweek van april dit jaar, toen er heel veel mensen van buiten het dorp door de straat reden."

De buurt kwam in januari echter meteen in het verweer toen de paaltjes neergezet werden. De gemeente werd gebeld en half april vond er een gesprek plaats tussen een afvaardigde van de buurt, een bemiddelaar en mevrouw Van Dijke.

Er is toen afgesproken dat de paaltjes eruit zouden gaan. Daarvoor in de plaats zou er een parkeerverbod komen en een verhoging zodat mevrouw Van Dijke goed haar voortuin in kan komen. "Na afloop hebben we elkaar, op haar verzoek, de hand geschud, maar een dag later kwam ze er alweer op terug. Ze wilde niet meer", aldus de anonieme buurtbewoner.

Mevrouw Van Dijke vertelt dat ze zich tijdens dat gesprek onder druk gezet voelde. Ze is bang dat het parkeerverbod genegeerd zal worden en dat er weer auto's voor haar voordeur zullen parkeren, met name door de betreffende buurtbewoner en zijn familie, want die hebben volgens haar in het verleden geregeld hun auto's voor haar deur gezet. "De gele streep die eromheen komt, zie je 's avonds niet goed. Bovendien is het toch vreemd dat de gemeente de huidige situatie, die goed werkt, nu weer terug wil brengen naar een situatie die niet gewerkt heeft."

"We hebben geen overtuigende redenen van mevrouw gehoord waarom deze afspraken teniet gedaan zouden moeten worden", reageert woordvoerder Ingeborg Voogt van de gemeente Molenwaard echter.

Zelfs burgemeester Dirk van der Borg heeft zich ermee bemoeid. Dirk van der Borg: "De aard en het karakter van het gesprek waren zodanig dat ik vind dat we mevrouw daaraan kunnen houden."

"Jammer dat het zo moet lopen", vervolgt de buurtbewoner. Hij vindt dat het hele verhaal opgeklopt wordt. "Ze heeft WMO-voorziening in haar achtertuin. Die tuin is aangepast. Daar heeft ze een overdekte plaats gekregen voor haar scootmobiel. Die past niet eens door haar voordeur. Ze maakt dus eigenlijk altijd gebruik van de achterdeur."

Dien van Dijke is het daarmee niet eens. Ze vertelt dat ze nooit om een WMO-voorziening in haar achtertuin gevraagd heeft. "De man van de gemeente kwam kijken naar een voorziening voor de voorkant en heeft zonder overleg een voorziening gemaakt aan de achterkant van mijn huis. Los daarvan; wat moet ik doen als ik met de Thalys of de Hopper thuisgebracht wordt? Moet ik dan omlopen als er een auto voor mijn ingang staat? Dat kan ik niet! Ik ben slecht ter been."

De stand van zaken is een bijna Rijdende Rechter-achtige situatie, waarin partijen om een relatief kleine zaak lijnrecht tegenover elkaar staan.