• Rien van Wijngaarden op de gang van De Kandelaar in Ameide met wat leerlingen van de school.
• Rien van Wijngaarden op de gang van De Kandelaar in Ameide met wat leerlingen van de school. Foto: Astrid Pel

Rien van Wijngaarden, spin in het onderwijsweb, neemt afscheid

'Dit mooie werk loslaten is moeilijk'

ameide • "Er is veel bereikt de afgelopen jaren en ook veel in gang gezet wat de komende tijd vorm gaat krijgen, zoals de nieuwbouw van de Noachschool in Schoonrewoerd en de totstandkoming van de brede school in Ameide. Daar ben ik trots op en zulke processen zijn nog wel moeilijk om los te laten", vertelt hij in zijn kantoor in basisschool De Kandelaar in Ameide. Toch moet deze door de wol geverfde onderwijsbestuurder eraan geloven en werkt hij de komende tijd zijn opvolger Len de Pater in, zodat deze per 1 januari meteen goed van start kan gaan. "Ik heb alle vertrouwen in hem. Hij heeft goede ideeën en is enthousiast."

Vanaf 2004 begon Rien van Wijngaarden als algemeen directeur van de vereniging van protestants christelijk onderwijs Zederik, Zijderveld en Schoonrewoerd (ZZS). Als gevolg van de wettelijk verplichte scheiding tussen bestuur en toezicht groeide hij door tot voorzitter van het College van bestuur van TriVia waaronder inmiddels vijftien scholen uit de regio vallen. Zijn onderwijsloopbaan begint op 12 juni 1972 in Molenaarsgraaf. Hij weet het nog als de dag van gisteren: "Vers van de kweekschool stond ik die dag voor de gecombineerde klas drie en vier. Het hoofd van de school zei tegen de klas: 'Hier is jullie nieuwe meester'. Tegen mij : 'ik wens u veel plezier', en ging weg. Daar stond ik als broekie voor 47 kinderen in één klaslokaal. Hij zei nog net niet 'zoek het uit' maar daar kwam het wel op neer. Ik woonde toen nog in Sliedrecht en we zijn snel getrouwd om in de speciale onderwijzerswoning in Molenaarsgraaf te kunnen wonen. Zo ging dat toen, een speciale woning voor de meester, op loopafstand van de school."

Van Wijngaarden stond in Molenaarsgraaf tot 1976 voor de klas en werd toen hoofd van de school. "Na een uitgebreide sollicitatieprocedure hadden ze geen geschikte kandidaat gevonden en toen moest ik het maar worden, zeiden ze me. Ik vroeg waarom en ze hadden gezien dat ik goed een sportdag kon organiseren. Ik was een jaren-zestig-kind met wilde haren, reed op een Zundapp en was plots hoofd van een school."

Het was een mooie tijd voor de jonge Van Wijngaarden. De school was toe aan het invoeren van nieuwe lesmethodes en met de klus voelde hij zich als een vis in het water. "Binnen een paar jaar stond deze school goed op de kaart", vertelt hij trots. Hij blijft er tot 1986 en werd daarna schooldirecteur van De Rank in Meerkerk.

Met zijn opmars in onderwijsland had Van Wijngaarden steeds meer en betere contacten met andere schooldirecteuren. Rondom Zederik vooral bloeide een directiekring op en voorzichtig aan werd er gepraat over hoe mooi het zou zijn om alle protestants christelijke besturen bij elkaar te brengen. Dit was eind jaren tachtig, midden jaren negentig. Het belang van zo'n overkoepelende organisatie werd steeds duidelijker. "Steeds meer zag je dat het bestuurswerk dat directeuren van scholen erbij moesten doen, ten koste ging van het integraal leiding geven aan hun scholen."

Toen de Noachschool in Schoonrewoerd opgeheven dreigde te worden al gevolg van te lage leerlingaantallen kwam er een bestuurlijke beweging op gang die resulteerde in een nieuwe Verenging die per 1-1-2004 van start ging met zes basisscholen. "Mijn collega's gunden mij het algemeen directeurschap", vertelt de tegenwoordig in Meerkerk woonachtige onderwijsman.

Na zijn arbeidzame leven dat hij 'prachtig' noemt, gaat Rien van Wijngaarden zich meer storten op zijn hobby's vissen, filmen en hij blijft ook lekker volleyballen bij heren drie van Volley Meerkerk. Bovendien kan hij meer tijd gaan besteden aan het kerkenwerk. "Het loslaten van deze mooie baan vind ik echt moeilijk, maar dat ik meer tijd heb om samen met mijn vrouw te gaan fietsen en andere gezellige dingen te doen, dat is ook zeker mooi om naar uit te kijken."

Op vrijdag 11 november vindt de afscheidsreceptie plaats in Het Spant in Ameide. De inloop begint om 15.30 uur en om 16.15 uur start het officiële gedeelte.