• Thelma laat kinderen al spelend hun problemen verwerken.
• Thelma laat kinderen al spelend hun problemen verwerken. Foto: Anne Marie Hoekstra

Waarom kinderspel best een ernstige zaak is

groot-ammers • Thelma Stigter uit Groot-Ammers benut het spel van kinderen om hen te helpen bij verwerking en het oplossen van problemen.

Thelma studeerde onlangs af als speltherapeute en opende haar praktijk Ravelijn Speltherapie. "Ik werk al heel lang met kinderen", vertelt ze. "Ik ben pedagogisch medewerker en heb jaren gymles gegeven. Als er iets is met een kind, voel ik dat snel aan. Als pedagogisch medewerker kun je een kind dan wat meer aandacht geven en proberen het gesprek aan te gaan met ouders. Maar ik wilde meer doen."

Aan de Hogeschool van Utrecht volgde Thelma de afgelopen jaren de opleiding tot speltherapeut. "Ik heb ontdekt hoe belangrijk spelen is voor kinderen. Zij kunnen nog niet zo goed praten over hun problemen, maar laten door spel zien wat er gebeurt in hun leven. Kinderen kunnen stagneren in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld door een sterfgeval, een echtscheiding of grote veranderingen. Al spelend geven ze nare gebeurtenissen een plekje."

Een stem

Wat is Thelma's rol tijdens het spelen? "Ik bouw een vertrouwensrelatie op, leer de speeltaal van het kind begrijpen en verwoord wat ik zie en voel. Daardoor voelt het kind zich gesteund. Ik kan ook meespelen en daarbij de rol aannemen van degene met wie het kind problemen heeft. Al spelend kan een kind nieuwe gedragingen uitproberen. Ik geef woorden aan de gevoelens van het kind, geef het een stem."

Kinderen krijgen soms onvoldoende gelegenheid om te verwerken wat ze meemaken. "Ouders zijn vaak druk en gehaast, kinderen worden regelmatig uit hun spel gehaald. En als een kind heftig spel laat zien, schrikken ouders en kappen ze het spel af. Maar met een pistool spelen heeft een reden, dit is ook een emotie die uitgespeeld moet worden. Als kinderen hun spel wordt ontnomen, kunnen ze vastlopen."

Tijdens haar stage hielp Thelma een jongetje dat getraumatiseerd was. "Hij heeft mij achttien sessies lang vermoord en begraven. Daarna was het voorbij. Hij maakte gedurende de therapie een process door dat uiteindelijke resulteerde in meer rust en opnieuw bouwen. Alleen maar door het gebeuren telkens opnieuw uit te spelen."

Thelma helpt kinderen in haar praktijk om zich in te leven in anderen. "Tegen een kind dat een boze heks speelt, zeg ik bijvoorbeeld dat de heks ook wel eens moe en verdrietig is of een slechte dag heeft. Zo kan een kind begrip krijgen voor vervelend gedrag van een ander. Uiteindelijk moeten kinderen hun eigen vermogens ontdekken om met anderen om te gaan. Het gaat ook om begrip. Ik geef aan wat het met me doet als een kind zich agressief gedraagt. Dan zeg ik: ik word er naar van als je zo boos doet."

Spelkamer

Kinderen mogen zelf kiezen met welk speelgoed ze willen spelen. Thelma heeft een spelkamer waar allerlei spelmaterialen aanwezig zijn. Zo heeft het kind de mogelijkheid om te kiezen waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft. Belangrijk is ook de speelbak met Duplo of Playmobil. "Daarin kunnen kinderen heel goed visueel maken wat er in hen omgaat. Het kind heeft altijd zelf de regie."

Voor wie is speltherapie geschikt? "Voor ouders die het gevoel hebben dat hun kind iets dwars zit. Ze merken dat hun kind ergens mee lijkt te zitten, maar ze weten niet waarmee en het lukt hen niet om er met hun kind over te praten. In die gevallen kan speltherapie helpen."

Ravelijn Speltherapie werkt vanuit drie locaties van kinderopvangorganisatie Wasko. Deze zijn gevestigd in Goudriaan, Groot-Ammers en Streefkerk. Thelma helpt kinderen van drie tot en met twaalf jaar. Voor meer informatie: info@ravelijn-speltherapie.nl of 06 - 51 18 47 63.

q www.ravelijn-speltherapie.nl