'Provincie heeft dossier Kok Lexmond in handen'

zederik • De kwestie rond de firma Kok Lexmond kwam maandagavond ook ter sprake tijdens de gemeenteraadsvergadering in Zederik. Daarin gaf waarnemend burgemeester André Bonthuis aan dat de gemeente Zederik in dit proces nu langs de zijlijn staat. "Het is niet aan de gemeente om hier inhoudelijk iets van te vinden."

Voor VVD-raadslid Peter Thijmen de With was de brief die het Lexmondse bedrijf onlangs aan alle leden van de Zederikse gemeenteraad stuurde aanleiding om het college te vragen waarom er geen actie was ondernomen naar aanleiding van de brief van Kok Lexmond van januari. "En waarom hebben wij als raad vooraf geen informatie gehad? Wij werden verrast door de brief van deze ondernemer."

Convenant

Waarnemend burgemeester André Bonthuis plaatste dat in een ander daglicht. Hij stelde dat de bal juist bij Kok Lexmond lag. "In september 2015 hebben wij na de uitspraak van de Raad van State vanuit het college een gesprek gehad met Kok Lexmond, om te bezien hoe de bedrijfsactiviteiten ingepast zouden kunnen worden in het bestemmingsplan. Al jaren eerder is de firma Kok aangeboden een convenant te sluiten met de gemeente. Hier is echter niet op gereageerd door het bedrijf. Ook na een herinnering die wij hen gestuurd hebben, kwam er niets binnen. De afspraak was duidelijk: de firma zou zelf met plannen komen." Op opmerkingen van diverse raadsleden dat een afsluitende brief netter was geweest, reageerde hij: "Dat hadden we vriendelijkheidshalve inderdaad kunnen doen."

Inhoudelijk

De gemeente Zederik staat nu volgens de burgemeester langs de zijlijn. "De provincie heeft dit dossier in handen. Het is niet aan de gemeente om daar inhoudelijk wat van te vinden. Als college hebben we heel veel gedaan om 'on speaking terms' te blijven. We zijn tot het uiterste gegaan."

Bijval kreeg hij van ChristenUnie-raadslid Kees Matsinger: "In het verleden is al de nodige clementie betoond aan Kok Lexmond."


Geurt Mouthaan