Provincie wil dwangsommen opleggen tot ruim 1 miljoen euro

Dwangsom dreigt voor Kok Lexmond

lexmond • De provincie Zuid-Holland sommeert de firma Kok Lexmond om de activiteiten die buiten het gemeentelijke bestemmingsplan vallen zo snel mogelijk te beëindigen. Zo niet, dan volgt een dwangsom van 100.000 euro per maand, oplopend tot een maximum van 1.000.000 euro.

Dat meldde de provinciale overheid op 5 oktober per brief aan het Lexmondse bedrijf, actief in grond-, weg- en waterbouw en recycling. Het is de volgende stap in een jarenlang lopend proces. Zo stelt de provincie onder meer dat al in 2008 de gemeente Zederik aangaf dat een deel van de bedrijfsactiviteiten op de locatie aan de Achthoven niet binnen het bestemmingsplan pasten. Het ging daarbij om een uitbreiding van het bedrijventerrein, 'tot buiten de begrenzing zoals in het bestemmingsplan is aangegeven.'

Bouwperceel

Er volgde onder meer diverse overleggen over verplaatsing van de onderneming, maar deze leverden niets op. In 2010 verschoof het gezag van de gemeente naar de provincie. Ook daarna gingen er weer enkele jaren overheen. In 2013 werd een nieuw bestemmingsplan aangenomen. 'De gemeenteraad is toen deels aan de zienswijze van Kok Lexmond tegemoet gekomen door het bouwperceel te vergroten', stelt het Zederikse gemeentebestuur. Voor Kok Lexmond was dit niet voldoende en zij tekenden bij de Raad van State beroep aan. In 2015 verklaarde de Raad van State het beroep ongegrond.

Controle

Na een controle van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op 13 juli dit jaar volgt dan nu de uiteindelijke handhaving van het bestemmingsplan. De provincie richt zich met name op het opslaan, overslaan en sorteren van bouw- en sloopafval, huishoudelijk afval en het breken en mengen van puin. Ook noemt de provinciale overheid de op- en overslag van jaarlijks 8.000 ton zand, 1.000 ton grind en 1.000 ton hoogovenslakken.

'Het accepteren en be- en verwerken van afvalstoffen valt niet onder de activiteiten die behoren tot de bedrijfscategorie 'Bouwnijverheid', schrijft de provincie. 'Deze activiteiten zijn daarom in strijd met het huidige bestemmingsplan.' Het provinciebestuur eist van Kok Lexmond dat het accepteren van afvalstoffen, de op- en overslag en het breken en mengen van puin, de op- en overslag van grond, grondmengvrachten en zand beëindigd moet worden. Ook moeten materialen die zich nu buiten het bouwvlak, zoals aangegeven in het bestemmingsplan, binnen dit bouwvlak gebracht worden.

Als hieraan niet voldaan wordt, dreigt de provincie diverse dwangsommen op te leggen. De zwaarste is een bedrag van 100.000 euro per maand, oplopend tot een maximum van 1.000.000 euro. Wel laat de provincie de mogelijkheid open om een zienswijze in te dienen. Inmiddels heeft Kok Lexmond daar gebruik van gemaakt.

Raadsleden

De firma Kok Lexmond had de raadsleden per brief gemeld dat de controle in juli voor hen als een verrassing kwam. 'Op 13 januari 2016 hebben wij een brief aan het college verzonden met de mededeling dat wij de plannen klaar hadden en het verzoek om met ons hierover in gesprek te gaan. Wij hebben enkel een ontvangstbevestiging van deze brief ontvangen, maar nimmer een reactie op de brief gehad. Wij hadden in het gesprek graag willen toelichten welke mogelijkheden wij voor ogen hebben met het terrein/de activiteiten.'

Dwangsom

Het Lexmondse bedrijf stelt dat wat betreft de Omgevingsdienst alleen het kantoor en de werkplaats in Lexmond mogen blijven staan. 'Een last onder dwangsom wordt aangekondigd, oplopend tot maximaal 1,02 miljoen euro. U begrijpt dat deze conclusies grote gevolgen hebben voor onze bedrijfsvoering en mogelijk ons doen besluiten ons elders, buiten de gemeente Zederik, te vestigen.'


Geurt Mouthaan