• Het werd op sportpark Excelsior een narrow escape voor Nieuw-Lekkerland.
• Het werd op sportpark Excelsior een narrow escape voor Nieuw-Lekkerland. Foto: Rick den Besten

Sportpark Excelsior ontploft na Nieuw-Lekkerlandse escape

Andy van Vugt doet het weer

nieuw-lekkerland • Tot twee minuten voor tijd was er geen vuiltje aan de lucht voor het sterkere LRC Leerdam. Nieuw-Lekkerland stond op een terechte achterstand. Maar de ploeg van trainer Ronald Hulsbosch startte, ongetwijfeld tegen beter weten in, een wanhoopsoffensief. Met onverwacht succes en een twee keer scorende invaller Andy van Vugt in de hoofdrol.

"Ik ben vanmorgen vroeg geland, na anderhalve week vakantie in Gambia", glunderde de blonde Streefkerker van oor tot oor. "Mijn vrouwtje wilde nog weg, afgelopen zomer zijn we niet op vakantie geweest. Op het strand heb ik nog wel gevolleybald en wat beachvoetbal gedaan, maar natuurlijk niet echt getraind. Bovendien knap je van veertien uur reizen ook niet op..."

Stout als extra aanvaller

Van Vugt werd halverwege de tweede helft ingebracht. "Ik kreeg al snel twee kansjes, maar kwam tekort. Met Gert Jan Stout als extra aanvaller werden we beter, hij is heel sterk aan de bal. Zijn schot net voor tijd belandde op de lat. Ik was net iets eerder dan mijn tegenstander en kopte de bal binnen. We geloofden er weer in en gelukkig kon ik op het eind de winnende treffer maken."

Zijn trainer Hulsbosch kon zijn ogen nog steeds niet geloven. "LRC voetbalde goed, ook in het begin. Uit het niets kwamen wij op 1-0, maar zij net voor rust weer op gelijke hoogte. Een weergaloze actie trouwens van die nummer 12 (Mounir El Ouazizi -TS), die ons met een domper de kleedkamer liet ingaan."

De ruststand op het zonnige sportpark Excelsior was dus in evenwicht. Zoals Hulsbosch analyseerde startten de Leerdammers sterk. Maar van lieverlee nam de thuisploeg meer en meer het initiatief. Na een dik kwartier spelen opende de gastheer de score. Met een diepe bal werd Tim van Stek weggestuurd, die met een haarfijne voorzet het hoofd van Sjoerd Slob vond; 1-0. Nieuw-Lekkerland ging gemakkelijker voetballen en leek op het halfuur op een ruime 2-0 voorsprong te komen. Leek, want de ogenschijnlijk zuivere goal van Wesley Ebbers werd vanwege buitenspel door de jonge scheidsrechter Vink afgekeurd. Op advies van vlaggenist Kars.

Zaalvoetbaldoelpunt

Niet veel later werd het volgende signaal van de Leerdamse grensjager genegeerd, maar verdediger Gert Jan Stout schrok van het buitenkansje en stuitte op keeper Vink. Iets voor de thee kwam LRC uit het niets langszij. Mounir El Ouazizi mocht in alle vrijheid de bal aannemen, kappen en draaien en een hoek uitkiezen. Want ook de ervaren doelman Edward de Groot stond aan de grond genageld bij het typische zaalvoetbaldoelpunt van El Ouazizi.

De paarse brigade uit Leerdam putte moed uit de gelijkmaker en heerste in de tweede helft. Met dank aan de vuisten van De Groot bleef de stand gelijk, tot een kwartier voor tijd. Ansu Camara strafte miscommunicatie in de Lekkerlandse achterhoede genadeloos af; 1-2. De drie gelijktijdig, al eerder, ingebrachte Nieuw-Lekkerlandse invallers konden het tij niet keren. Uiteindelijk stond ex-vakantieganger Andy van Vugt op en velde het vonnis over het arme LRC.

Theo Sprong