Onderzoek naar vechtpartij in Ameide

ameide • De politie heeft te fors opgetreden tijdens de onrust na de Paardenmarkt in Ameide. Dat stellen Wim van Dijk en Eric van Blaricum, inwoners van Ameide en Tienhoven. Waarnemend burgemeester André Bonthuis laat een onderzoek uitvoeren.

Donderdagavond 13 oktober. Het is na de Paardenmarkt in Ameide traditiegetrouw tijd voor gezelligheid en een biertje, in de feesttent aan de Benedendamseweg en in café Den Dijk aan de dijk. Maar later op de avond gaat het mis. De vlam slaat in de pan, de politie komt ter plaatse en pakt meerdere personen op. Ten onrechte, vinden Wim van Dijk en Eric van Blaricum, eigenaar van camping De Koekoek in Tienhoven en exploitant van de feesttent. "In de tent trad één van de beveiligers provocerend en uitlokkend op; hij had al een paar feestgangers hardhandig de deur uitgewerkt", vertellen zij hun kant van het verhaal. "Bezoekers schoot dat in het verkeerde keelgat en de beveiliger werd neergeslagen."

Daarop werd de politie gebeld. Die ging volgens het tweetal echter in eerste instantie niet naar de feesttent, maar naar café Den Dijk. "Daar was tot op dat moment niets aan de hand. De beveiligers hebben op basis van kleding een aantal mensen aangewezen. Die zijn aangehouden, maar zij hadden er niets mee te maken. Toen was de beer los, want de aanwezige bezoekers wilden verhaal halen. Het café is hardhandig leeg geveegd. Bezoekers die niets gedaan hadden, hebben daar klappen opgelopen en moesten daarvoor medisch behandeld worden."

Goedpraten wat er gebeurd is, dat willen Van Dijk en Van Blaricum niet. Maar dat de politie te hardhandig heeft opgetreden, daarvan zijn we wel overtuigd. "Het gaat om eerlijkheid, om gerechtigheid. Als de politie meteen naar de feesttent was gegaan en daar de man had opgepakt die de beveiliger had neergeslagen, was het niet zo uit de hand gelopen." Waarnemend burgemeester André Bonthuis laat een objectief onderzoek uitvoeren. 'Daarbij willen we de betrokkenen horen en de reacties van de inwoners van Ameide betrekken. De bevindingen worden vervolgens gedeeld met de gemeenteraad en meegenomen bij de vergunningverlening voor 2017.'