Raad Molenwaard spreekt zich uit over fusie met Giessenlanden

Meerderheid raadsleden is voorstander

molenwaard • Uitgesproken voorstanders zijn de VVD en het CDA. Ook de SGP is positief over een samenvoeging. Maar de PvdA is 'niet juichend' en bij de CU is het een 'ja, mits'. Alleen Gemeentebelangen Molenwaard (GBM) is ronduit tegen.

Joke Stravers verwoordde dinsdag tijdens de raadsvergadering het standpunt van GBM. "Voorzitter u gaat te snel. GBM heeft de inwoners gepeild. Er is geen draagvlak. Is dit een gedwongen huwelijk, een verstandshuwelijk waarin geld de hoofdrol speelt? Molenwaard is een gezonde gemeente die zich kan ontwikkelen tot een gezonde, eigentijdse gemeente."

Eric Spaans (PvdA) stemde 'al met al' in met de fusie, maar 'niet juichend. "Gaat de nieuwe gemeente een versterking van de lokale democratie betekenen? Past de bestuursschaal bij inhoudelijke vragen? Blijft de kwaliteit van dienstverlening in stand? Hoe bestendig is de oplossing? We kunnen niet anders dan concluderen dat je bij alle vier die dingen vraagtekens kunt zetten. Het wordt kiezen tussen twee toekomsten. De eerste is: alleen blijven. Dat is niet optimaal. Een fusie met Giessenlanden: die schaal is niet groot genoeg. Binnen tien jaar zitten we met dezelfde discussie." De fractie heeft zich afgevraagd wat het gevolg zou zijn als de PvdA met een stevig debat de fusie zou kunnen tegenhouden. "Dan hebben we ruzie met een heel goede buur. Je verzilvert dan niet de voordelen die er toch ontegenzeggelijk zijn."

Te vroeg

Net als GBM vindt de CU dat het plan te vroeg komt. Gert Lems: "Als Molenwaard bestaan we nog maar net. Maar ons eraan onttrekken willen we ook niet. In principe zijn we niet voor verdere schaalvergroting, tenzij blijkt dat dit het beste is voor inwoners en bedrijven. We vragen aandacht voor behoud van de menselijke maat. Bij een groot deel van de inwoners roept een fusie een negatief beeld en zorgen op. Hoe kunnen we burgers er beter in meenemen? Giessenlanden is zeker een kansrijke en potentiële partner, maar we hebben nog fundamentele vragen."

Ad van Rees (CDA) wees op het financiële voordeel van een fusie: "We zijn financieel niet sterk. Na de fusie zijn we sterker, met meer eigen vermogen. Met een lastenstijging kunnen we gematigd blijven na de fusie. Niets doen heeft onze voorkeur niet. Fuseren biedt kansen om snel ambtelijk door te ontwikkelen. We zijn volledig voorstander van het fusievoorstel van het college." Ineke van der Have (VVD) benadrukte de voordelen. "Uit onderzoek blijkt dat zich in met name het bestuurlijke en ambtelijke domein voordelen voordoen." Ze betreurt het gebrek aan belangstelling bij de burgers voor het onderwerp. "Nog geen twee procent vulde de online enquête in. De teneur was overwegend neutraal tot negatief. We willen de resultaten van dit onderzoek relativeren, want mensen die wel tevreden zijn laten zich meestal niet horen. Giessenlanden en Molenwaard hebben met ruim 43.000 inwoners een stevige positie in de regio en zou in staat zijn uitdagingen het hoofd te bieden." Corné Egas (SGP) hamerde op goede communicatie met de burgers. "We zijn in gesprek gegaan met de bevolking. Daarbij hebben we gezien: als je dat doet aangaat, kun je mensen overtuigen. Als we vooraf al met elkaar spreken over identiteit, dan kan dat bij onze achterban kou uit de lucht nemen. Er zitten zeker voordelen aan de fusie. Als we alleen blijven en we worden gekoppeld aan verstedelijkte gebieden, hoe zouden dan de belangen van een dorpje als Goudriaan gediend worden?" De raad neemt op 22 november een besluit.

Meer op: www.hetkontakt.nl.