Giessenlanden: 'ja' tegen herindeling

giessenlanden • 'Ja, ik wil'. De gemeenteraad van Giessenlanden gaat dinsdagavond 22 november instemmen met een herindeling met buurgemeente Molenwaard, zoveel is zeker. En er is 'haast' bij. 1 Januari 2019 is de beoogde fusiedatum. "Realistisch maar ambitieus", volgens burgemeester Werner ten Kate.

Of de beslissing unaniem genomen gaat worden, is nog even afwachten. CDA, VVD, CU en SGP zullen voor de herindeling stemmen. Of PvdA en Fractie Renes dat ook zullen doen, staat nog allerminst vast. "Dat is van veel factoren afhankelijk", hulde Ruud van Rijn (PvdA) zich in nevelen.

Bevestiging

De spanning was dinsdagavond snel van het raadsdebat, waarvoor op de publieke tribune weinig belangstelling bestond. De twee grootste fracties, CDA en VVD, kregen als eerste het woord en waren voor, waarmee er al een meerderheid voor de fusie was. "De uitslag van het meerwaardeonderzoek is een bevestiging van wat we van binnen al een beetje voelden als we naar Molenwaard keken", zei Huib Glerum (CDA). Na wat kanttekeningen maakte Glerum de balans op: "Wij zijn er van overtuigd dat het moet. Herindelen met Molenwaard is een logische en noodzakelijke stap."

De VVD had liever een herindeling op grotere schaal gezien. "Maar beter een half ei dan een lege dop", telde Bram Visser zijn zegeningen. "Samen kunnen we een sterke gemeente vormen, die een stevige positie zal innemen in de regio." De verschillen, onder meer qua christelijk karakter, neemt de VVD voor lief. "Mits we elkaars identiteit respecteren."

Ook CU en SGP staan achter de voorgenomen fusie. "Besturen is vooruitzien", zei Jan Lock (SGP). "Dat is niet altijd te vertalen in 1+1=2 of 1+1=3. Maar we moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen."

Twijfels

"De andere fracties hebben weinig twijfels, wij houden juiste grote twijfels", liet Ruud van Rijn (PvdA) een ander geluid horen. "Toon maar aan dat 1+1 3 is en neem onze twijfels weg. En dan nog: hebben wij daar zoveel geld voor over? Want wij gaan heel wat meer inbrengen dan Molenwaard."

Fractie Renes vond 'de insteek van het meerwaardeonderzoek te suggestief'. "De uitkomst is dan ook te vaag gebleven naar mijn zin", aldus Esther Renes. Ze gaf aan 'grote moeite' te hebben met het raadsvoorstel. "Opschaling is wenselijk, maar ik voel me voor het blok staan."

Arkel

Burgemeester Werner ten Kate somde de -in zijn ogen- grootste voordelen van de herindeling op: het ambtelijk apparaat wordt minder kwetsbaar, de nieuwe gemeente krijgt een steviger positie in de regio en door de sterke punten van Giessenlanden en Molenwaard te combineren ontstaat een krachtige gemeente. "Een gemeente die financieel gezond is."

Ten Kate erkende dat de bevolking van Arkel meer binding heeft met Gorinchem. "Maar weegt dat zo zwaar dat we 'nee' moeten zeggen tegen Molenwaard? De eigenheid van Arkel kan ook in de nieuwe gemeente goed bewaard blijven. Zoals dat voor elk dorp geldt, want iedere kern is uniek."

Rick den Besten