• Gerrit jr., Gerda en Gerrit van den Heuvel kijken uit naar de viering van het jubileum.
• Gerrit jr., Gerda en Gerrit van den Heuvel kijken uit naar de viering van het jubileum. foto: robert van der hek

Horecagelegenheid viert drie dagen feest

'Olt Ghiessen blijft Olt Ghiessen'

giessen-oudekerk • Het café zelf bestaat 50 jaar, waarbij het inmiddels 45 jaar wordt uitgebaat door Gerrit van den Heuvel. Zoon Gerrit jr. is sinds 25 jaar aan de zaak verbonden. "Vanwege deze jubilea is het van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 oktober drie dagen feest", meldt Gerrit jr.

Olt Ghiessen is anno 2016 veel meer dan een café. "Toen mijn vrouw Gerrie en ik de zaak op 1 augustus 1971 overnamen van de oprichter Dirk van Beuzekom zijn we vrij snel met catering begonnen", vertelt Van den Heuvel. "Er bleek bij bedrijven en particulieren veel behoefte aan te zijn."

Wat heet, de catering nam al snel een grote vlucht. Het pleit voor het vakmanschap van Olt Ghiessen dat veel (vaste) klanten ook klant blijven. "Er zijn bedrijven waar we al 45 jaar de catering verzorgen", meldt een trotse Van den Heuvel. "Dat is het beste compliment dat je kunt krijgen. Dat doen ze alleen als alles naar wens is."

Sneeuw

Los van de geleverde kwaliteit en service heeft Olt Ghiessen een belangrijke stelregel: tijd is tijd. "Te laat komen is er niet bij", verzekeren beide Gerrits. Op die ene kerstborrel enkele jaren geleden na dan, die vanwege zware sneeuwval vrijwel onbereikbaar was. "Het was eigenlijk onverantwoord om de weg op te gaan, maar we hebben het gehaald", memoreert Van den Heuvel. "Te laat weliswaar, maar dat waren de gasten ook.."

Het café werd met liefde gerund door Gerrie. "Dat was echt mijn moeders ding", weet Gerrit. "Ze deed niet liever. Maar net als overal in het land, liep het cafébezoek ook in Giessen-Oudekerk flink terug. Niet lang nadat mijn moeder overleed, in 2003, zijn we er dan ook mee gestopt. Het accent ligt inmiddels op het volledig verzorgen van feesten en partijen. Van een bedrijfsborrel tot een trouwerij, hier is heel veel mogelijk."

Olt Ghiessen mag dan geen dorpskroeg meer zijn, veel Giessen-Oudekerkers (én Giessenburgers) zijn er nog regelmatig te vinden. Gerda, die inmiddels is aangeschoven: "We organiseren diverse thema-avonden voor het dorp, zoals de Bandjesavond en 'Top-2000'. Het zijn eigenlijk uitjes voor de oudere jeugd. Het is altijd druk en reuze gezellig. Ons kent ons, zullen we maar zeggen. Daarnaast vergaderen de Oranjevereniging en ijsclub hier nog en is het altijd zoete inval met Koningsdag en tijdens de Gondelvaart."

Vertrouwde gezichten

Inmiddels is Van den Heuvel 73 jaar, maar nog steeds actief. "Ik maak geen volle dagen meer, hoor", bezweert hij. "Bij nood help ik in de keuken, maar het voorbereiden en wegbrengen van de catering is vooral mijn taak. Zolang mijn gezondheid het toelaat en ik het leuk vind, blijf ik het doen." Lachend: "Ik ben nu eenmaal liever hier dan dat ik op de golfbaan sta."

Gerrit jr.: "Pa doet de logistiek, ik sta in de keuken en Gerda laveert overal tussendoor. Dat gaat prima zo. We zijn familie en hebben aan een half woord genoeg. Dat geldt overigens voor het hele team, dat eveneens uit vaste en vertrouwde gezichten bestaat."

Vervolgens: "Eigenlijk zijn we sowieso honkvast, ook wat leveranciers betreft. Van Heineken, die vanaf het begin levert, tot de plaatselijke bakker en slager toe. Het is vertrouwd en goed, waarom zouden we switchen?"

Richting de toekomst willen de drie dan ook 'vooral zo doorgaan'.

Gerda: "Sommige bezoekers zeggen weleens: zou je het interieur niet moderniseren? Maar dat is juist de charme van deze zaak. De tijd van de bruine kroeg is geweest, maar we hebben de sfeer behouden. Natuurlijk doen we wel eens een nieuw gordijntje, kleedje of stoel, maar Olt Ghiessen blijft Olt Ghiessen."

Olt Ghiessen viert het 45-jarig jubileum met een wijnproeverij (donderdag 13 oktober), buffet (vrijdag 14 oktober) en jubileumfeest (zaterdag 15 oktober). Zie voor alle informatie: www.oltghiessen.nl en Facebook.

Robert van der Hek