Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

'Kans op fouten erg groot; personeel kent cliënten niet'

molenwaard • Familie van verpleeghuisbewoners merkt dat de druk op de zorg is toegenomen. Kees de Jong uit Dordrecht vindt dat het inzetten van uitzendkrachten de kansen op fouten onaanvaardbaar vergroot.

De vader van De Jong woonde in Graafzicht, (ksz, tweede verdieping), tot aan zijn overlijden in juli dit jaar. De Jong reageerde op het artikel 'Het werk in de zorg is pittig', in Het Kontakt van 28 juli. Verzorgende Hennie Korevaar vertelde in dat artikel dat er hoger geschoolde verzorgenden moesten worden aangesteld, na het ontslag van lager geschoolde medewerkers vorig jaar. Vanwege een gebrek aan VIG'ers (Verzorgenden Individuele Gezondheidszorg), vullen uitzendkrachten de lege plaatsen. "Dat is voor deze doelgroep niet zo goed", erkende Korevaar. De Jong: "Korevaar vertelde dat ze soms samen met bewoners koffie drinken of met hen naar de bakker gaan. Maar in Graafzicht gebeurt dat niet. Bewoners roepen vijf keer dat ze naar de wc moeten, maar worden genegeerd omdat personeel achter de computer zit." Ook zegt hij: "Als je mensen ontslaat, zorg je dat je in ieder geval in gang zet dat er hoger gekwalificeerd personeel komt. We zijn nu 1,5 jaar verder, ik zie ze nog steeds niet. Uitzendkrachten zijn niet tijdelijk en vaak stond er alleen maar vreemd personeel. De kans op fouten is daardoor levensgroot, net als de kans op een verkeerde benadering van bewoners. Personeel gaf een koekje aan iemand die niet kan slikken, ik moest ingrijpen."

Geen drinken

Een ander bezorgd familielid is Din Rietveld uit Alblasserdam. "Mijn 92-jarige moeder woont al een jaar of zes in Graafzicht. Toen ze er kwam, had de zorg tijd om bij mensen te zitten en te helpen met eten als dat nodig was. Nu wordt het eten op tafel gezet, als mensen hun vork niet vast kunnen houden is dat jammer. Wat ons het meest stoort: als mijn moeder de kracht niet heeft om haar beker drinken op te pakken, wordt die na een tijdje weer bij haar weggehaald zonder dat ze heeft gedronken. Er is geen tijd om haar te helpen. Ik neem het de zusters niet kwalijk, ze hebben het veel te druk."

Er zijn te weinig mensen voor het werk, vindt Rietveld. "Onze moeder wordt vaak pas om 11.00 uur uit bed gehaald en 's avonds moeten de bewoners weer vroeg naar bed. Dat laatste komt doordat er om 21.30 uur een wisseling van de wacht is, daarom willen ze de mensen om 21.00 uur in bed hebben. Ze beginnen om 18.00 of 18.30 uur met de eersten. Het verschilt wel per zuster, bij sommigen mogen ze nog even in hun pyjama aan tafel zitten. Ik heb het over de ksz, tweede verdieping. De gezelligheid van vroeger is er niet meer. Het personeel is druk en het bezoek loopt eigenlijk in de weg." Rietveld constateert dat bezuinigingen niet de enige oorzaak zijn. Hij merkt dat ook de zorgbehoefte van de bewoners is veranderd. "Toen moeder pas in Graafzicht zat, waren er bewoners die was vouwden, ook konden ze nog de vaat afwassen. Dat kunnen ze tegenwoordig niet meer, dus er is ook daardoor meer werk voor het personeel." T. Groot uit Sliedrecht heeft zijn vrouw ingeschreven bij een ander tehuis. Twee van zijn klachten: "Ze trokken mijn vrouw een te wijde rok aan, waardoor ze viel en gewond raakte. En ik hoorde personeel tegen een bewoonster die naar de wc wilde zeggen: 'U hebt een luier om, plas maar in uw broek'."