Reactie van management zorgorganisatie Present

bleskensgraaf • Voorafgaand aan publicatie kreeg het management van Present de artikelen over Graafzicht te lezen. Manager zorg en welzijn Henk-Jan Misbeek reageerde schriftelijk. Zijn onverkorte reactie publiceren we hieronder.

"Allereerst vinden we het natuurlijk ontzettend vervelend dat er negatieve berichten zijn over de zorg die we leveren aan cliënten die wonen in onze locatie Graafzicht", begint Misbeek van Graafzicht.

Zorgvuldig reageren

"De zorg van kwetsbare mensen wordt aan ons toevertrouwd en als daar kritiek op komt kunnen we niet anders dan daar zorgvuldig op reageren. De kritiek die wordt geuit gaat specifiek over onze afdeling Kleinschalige Zorg (verpleeghuis) en niet over Graafzicht als geheel."

"En ja, op die afdeling gaat op dit moment inderdaad niet alles goed en daar zijn we zelf natuurlijk ook niet blij mee. We gaan er de komende tijd dan ook alles aan doen om dit weer in orde te maken. Daar hebben onze cliënten, familieleden, vrijwilligers en collega's recht op."

Toegenomen zwaarte

Misbeek vervolgt: "De zorg op deze afdeling, die bestaat uit twee huiskamers en diverse appartementen, is de afgelopen jaren in zwaarte hevig toegenomen. Ook de reorganisatie van eind 2014, begin 2015 is nog steeds voelbaar. De reorganisatie was het gevolg van overheidsbezuinigingen. Inmiddels ziet de overheid nu zelf ook in dat de maatregelen toch wel erg stevig en snel zijn doorgevoerd."

"Helaas voelen wij met elkaar, ook in Graafzicht, de gevolgen hiervan. We zouden graag veel meer mensen inzetten, maar dat is financieel niet haalbaar. Desondanks moeten onze cliënten kunnen vertrouwen op goede zorg."

Uitzendkrachten

"In Graafzicht worden momenteel inderdaad veel uitzendkrachten ingezet. Dit zijn niet zomaar uitzendkrachten, maar gediplomeerde zorgprofessionals. Die worden ingezet, omdat we anders de bezetting niet rond krijgen. We zijn druk bezig met het werven van hoger opgeleid personeel, zodat we uiteindelijk geen uitzendkrachten meer hoeven in te zetten. Voor de persoonlijke benadering zijn bekende gezichten van groot belang. Dat willen we graag zo snel mogelijk realiseren en daar werken we dus hard aan."

Geen verbod

"We betreuren het dat de indruk van een verbod is ontstaan op praten met de pers door collega's. Wel heeft Present beleid en afspraken over uitingen naar de media. Dat is heel gebruikelijk en ook niks nieuws. Deze afspraken gelden altijd en niet enkel ten tijde van de reorganisatie. Het heeft uiteraard niet de voorkeur dat medewerkers zelf actief de pers opzoeken met hun kritiek. Je mag verwachten dat kritiekpunten eerst bespreekbaar worden gemaakt binnen de organisatie met een leidinggevende of vertrouwenspersoon. Hoe dan ook, er is nooit sprake geweest van een verbod. Er is enkel verwezen naar ons beleid."

"We hebben er vertrouwen in dat we, samen met de collega's, de mensen weer tevreden kunnen gaan stemmen. Inmiddels zijn we gestart met de voorbereidingen om te komen tot een plan van aanpak om zo snel mogelijk resultaat te boeken. Dit doen we samen met de medewerkers van de afdeling, de lokale Cliëntenraad en de Ondernemingsraad."