• Personeelsleden en familieleden van bewoners klagen over het beleid en de zorg in Graafzicht.
• Personeelsleden en familieleden van bewoners klagen over het beleid en de zorg in Graafzicht. Foto: Geurt Mouthaan

'We zijn geen robot die mensen uit bed haalt en aan tafel zet'

Kritiek op zorg van afdeling Graafzicht

molenwaard • In april vorig jaar nam Gery Ooms ontslag als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) bij Graafzicht, een locatie van Present. Dat deed ze uit onvrede over het beleid van de zorgorganisatie. "Goede mensen werden ontslagen en vervangen door uitzendkrachten."

Ondanks haar vertrek bij Present als vaste medewerker, werkt Gery nog regelmatig in Graafzicht. "Ik ben nu zzp'er in de zorg en Present heeft een tekort aan eigen hoger opgeleide medewerkers", vertelt ze. Ze heeft wel even geaarzeld voordat ze de krant belde. "Ik hou er rekening mee dat ik niet meer bij Present mag werken na dit interview."

Dat ze desondanks de telefoon pakte met de vraag of ze haar verhaal mocht vertellen, is omdat ze vond dat er informatie ontbrak in eerdere artikelen in deze krant. Extra aanleiding vormde een gesprek dat ze had met Kees de Jong uit Dordrecht, een zoon van een inmiddels overleden bewoner. Ook De Jong benaderde naar aanleiding van eerdere artikelen Het Kontakt, omdat een artikel over Hof van Ammers (ook een locatie van Present) niet overeenkwam met zijn ervaringen in Graafzicht (zie tekst linksonder).

Onvrede

"Om te beginnen vind ik het vreemd dat Present zegt dat er een tekort is aan hoger opgeleiden. Ik ben nu bijna anderhalf jaar uit vaste dienst. In die periode zijn er negen VIG'ers zelf weggegaan, twee zijn er later aangenomen en weer op straat gezet. Ik vind dat Present in ieder geval zou moeten nagaan waarom die negen VIG'ers ontslag namen en iets moet doen aan de onvrede die er blijkbaar is."

"Dat ik mijn verhaal in de krant wil vertellen is niet omdat ik wraak wil nemen. Ik ben niet voor niets in Graafzicht teruggekomen als zzp'er. Ik hoop dat er iets zal veranderen, want zelf word ik er waarschijnlijk niet beter van dat ik uit de school klap. Ik doe mijn werk voor de bewoners, voor hen geef ik dit interview. In de eerdere reportage van Het Kontakt vertelde VIG'er Hennie Korevaar van Hof van Ammers dat zij regelmatig gezellig koffiedrinkt met de bewoners. Maar in Graafzicht is het heel vaak zo dat personeel in de zithoek zit en bewoners in de eethoek zitten. Ik heb zelfs vaak meegemaakt dat personeel al koffiedrinkt terwijl bewoners moeten wachten. Terwijl bewoners al de hele dag voor zich uit zitten te kijken. Ga er gezellig bij zitten, maak af en toe een opmerking tegen hen."

Geen aandacht

Gery is blij dat ze nu zzp'er is. "Als zzp'er kan ik weer doen waarvoor ik de zorg ben ingegaan. Ik weet dat papierwerk nodig is, maar het is niet nodig dat mensen de hele middag met z'n tweeën achter de laptop zitten en dat er niemand bij de mensen is. Dat zie je tegenwoordig vaak. Het lijkt erop dat de zorg alleen nog bestaat uit wassen en eten en drinken geven, aandacht schiet er vaak bij in. De goede krachten niet te na gesproken."

"Als personeel hebben we al vaak dingen aangekaart. Er is verschil tussen de afdelingen. Er is veel onrust bij de kleinschalige zorg (ksz), afdeling twee, vooral daar loopt veel personeel weg. Op die afdeling heeft zelfs een man zijn vrouw op de wachtlijst laten zetten voor een ander verpleeghuis. Zijn klachten worden niet zo serieus genomen. De sfeer op die afdeling is niet goed. En in heel Graafzicht heerst angst om dat naar buiten te brengen, want als je naar de media stapt of klaagt ben je niet zeker van je baan. Toen in december 2014 een groot aantal medewerkers werd ontslagen vanwege bezuinigingen, kreeg het personeel een verbod om met de pers te praten."

Gery begrijpt dat er soms dingen misgaan. "Dat is overal zo. Maar het had een hoop gescheeld als Present een keer sorry had gezegd tegen familie van mensen die terecht een klacht hadden." Van grote invloed is volgens Gery het besluit om de teams zelfsturend te maken. "Dat kan goed werken, maar dan moet je die verandering in het eerste jaar wel goed begeleiden. Personeel krijgt steeds meer taken en moet zelf maar zien hoe en wanneer het werk gedaan wordt. Dat gaat ten koste van de bewoners. Er wordt helaas nooit gevraagd of je de bewoners wel genoeg aandacht gaf, wel of je papierwerk in orde is."

Een andere oud-medewerkster (ze nam dit jaar zelf ontslag), wil niet met haar naam in de krant. Ze is bang voor vervelende reacties. "Ik heb ontslag genomen omdat ik de bewoners niet kan geven wat ik hen wil bieden. En ook omdat we als personeel nooit een complimentje krijgen en er naar onze klachten niet wordt geluisterd. We hebben bijvoorbeeld aangegeven dat het inwerken van nieuwe medewerkers beter moet worden geregeld. Zij worden in het diepe gegooid en moeten het maar uitzoeken, waardoor veel mensen al na een paar weken weer weg zijn. Als je daar iets over zegt, wordt dat weggewuifd."

Wat is er volgens de vertrokken medewerkster mis met de zorg? "Bewoners zien elke dag een ander gezicht, ze moeten dingen honderd keer vragen omdat het personeel dingen niet weet. Er is geen tijd meer om een praatje te maken met bewoners. Maar we zijn geen robot die mensen uit bed haalt en aan een tafel zet. Op de afdeling waar ik werkte kunnen de mensen niet naar buiten, dat kan alleen als familie hen meeneemt. Present had van tevoren kunnen bedenken wat er zou gebeuren toen ze helpenden ontsloegen. Bewoners zitten nu elke dag te wachten totdat hun oude dag voorbij is. Dat vind ik erg."

De naam van de laatst geciteerde persoon is bij de redactie bekend, evenals meer namen en bezorgde verhalen van (oud-)personeelsleden en familieleden van bewoners.