Colleges Giessenlanden en Molenwaard zijn voor herindeling

'Gemeente Alblasserwaard' in de maak

alblasserwaard • De burgemeesters en wethouders verwachten dat de sterke financiële positie van Giessenlanden een goede match vormt met de organisatorische meerwaarde van Molenwaard. 'Een fusie leidt tot verminderde financiële kwetsbaarheid van Molenwaard en zorgt voor minder organisatorische kwetsbaarheid van Giessenlanden.' Burgemeester Werner ten Kate is desondanks niet bang dat het geld van Giessenlanden nu 'verdwijnt' in de herindeling. "We hebben een uitgebreid investeringsprogramma in onze kernen dat ook uitgevoerd gaat worden. Daarnaast is het zo dat het met het geld dat we op de bank hebben staan heel moeilijk is een bruid te vinden met hetzelfde vermogen."

Het Molenwaardse college wijst ook nadrukkelijk op het verzoek om hulp vanuit de buurgemeente. 'Daarnaast kan het als passend worden gezien om een vorm van 'nabuurschap' te betrachten door elkaar te helpen om elkaars kwetsbaarheden te verminderen of te elimineren. Daar heeft Giessenlanden ons nadrukkelijk om gevraagd.' Nog een argument dat de colleges noemen is het voordeel van de schaalgrootte van de nieuw te vormen gemeente. 'Gemeenten om ons heen zijn groter of worden groter. Daar waar anderen groter zijn of groter worden, is het zaak daarmee in evenwicht te zijn om zowel bestuurlijk als ambtelijk invloed te hebben op hetzelfde (professionele) niveau.'

De raadpleging van de inwoners in de afgelopen maanden, onder meer via een digitale enquête en inwonersavonden, leverde zeer weinig respons op. 'Het aantal inwoners dat digitaal heeft gereageerd is ongeveer twee procent van de totale bevolking; het aantal aanwezige inwoners bij de avonden is nog minder. (..) Kennelijk is een fusie voor het overgrote deel van de inwoners nauwelijks een issue.' "Blijkbaar is er niet zoveel verzet. Het gaat nu goed zoals het gaat; zolang dat zo blijft, is het prima", vat burgemeester Dirk van der Borg samen. "We hebben er alles aan gedaan om de inwoners te bereiken."

Wat betreft het werken zonder gemeentehuis, waarmee Molenwaard nationaal en internationaal de aandacht trok, daarover wordt in het voorstel nog geen besluit genomen. 'Voor een nieuwe gemeente is dit een mogelijke werkwijze, waarmee geëxperimenteerd kan worden.' Wel is de kans op een nieuw miljoenen kostend gemeentehuis in de polder heel klein.Van der Borg: "Dat ligt niet voor de hand." Wat zeker wel een plek krijgt: het kerngericht werken. "Schaalvergroting brengt ook schaalverkleining met zich mee. De klankbordgroepen en de dorpsraden, daar willen we zeker mee verder gaan."

De colleges zien een grote meerwaarde in het snel doorvoeren van de herindeling. 'Het lijkt verstandig om over te gaan tot een fusie op zo kort mogelijke termijn, dat is 1 januari 2019, om onder meer te voorkomen dat beide organisaties zich geremd gaan voelen in hun doorontwikkeling.' Al presenteren de colleges ook een scenario met een herindeling per 1 januari 2020 of 1 januari 2023.

De raden bespreken het voorstel op 4 oktober opiniërend en hakken op 22 november de knoop door. De burgemeesters hopen op een ruime meerderheid. "Als we op basis van één stem de beslissing nemen, dan is er maar een wankel draagvlak. Wij willen dat dit breed bestuurlijk gedragen wordt." Last but not least: de naam van de nieuwe gemeente. "We hebben het samen al wel eens over de gemeente Alblasserwaard gehad; dat is een optie, maar het besluit daarover volgt nog."

Geurt Mouthaan