• Dirk Heijkoop:
• Dirk Heijkoop: "Ik dacht eerst dat het voor anderen was." Foto: Geurt Mouthaan

Dirk Heijkoop burgemeester bij 'buren'

molenwaard/hardinxveld-giessendam • De Molenwaardse wethouder Dirk Heijkoop wordt burgemeester van buurgemeente Hardinxveld-Giessendam. Hij lijkt er zelf nog een beetje verbaasd over.

Als CDA-raadslid had Dirk-Heijkoop nooit het plan om later wethouder te worden. En als wethouder was hij aanvankelijk niet van plan ooit burgemeester te worden. "Maar de afgelopen jaren is me regelmatig de vraag gesteld: moet jij niet eens burgemeester worden?" Naarmate die vraag vaker gesteld werd, ging hij er serieuzer over nadenken. Heijkoop: "Aanvankelijk dacht ik: dat is iets voor anderen, als burgemeester kom je teveel in de publiciteit, dat is niks voor mij. Maar na verloop van tijd ging ik toch eens om me heen kijken: wat houdt het vak precies in?"

Heijkoop ging beter naar andere burgemeesters kijken. "Ik keek naar hen en dacht soms: die doet het zo, dat had ik misschien anders gedaan. Ik werd nieuwsgierig en heb uiteindelijk de stap toch genomen. Wel vond ik: ik heb mijn woord gegeven aan Molenwaard, daar moet alles eerst een beetje settelen. Daarna mag ik aan mijn eigen toekomst denken."

In de genen

De oudste broer van de Molenwaardse wethouder, Jan Heijkoop, is burgemeester in Hendrik-Ido-Ambacht. Met een lach: "Het zit een beetje in onze genen. Ik heb het natuurlijk met hem besproken. Nee, hij heeft het niet afgeraden. Hij zei: 'Het is een geweldig ambt en het zou bij jou kunnen passen.' Je moet iemand zijn die boven de partijen kan staan, die los kan komen van een politieke achtergrond. Daarnaast is vooral belangrijk: ben je in staat om mensen in verbinding te brengen met elkaar? Je wordt ook voorzitter van het college en van de raad, boegbeeld van een dorp en van inwoners. Daar moet je een soort lol in hebben." Heijkoop kreeg het telefoontje van de voorzitter van de vertrouwenscommissie donderdagavond. "Om twintig over acht. Hij vertelde me: 'We gaan u voordragen als nieuwe burgemeester.' Anderhalve week geleden was de laatste gespreksronde, al die tijd zit je in spanning. Het was wel een ontlading."

Wat trekt hem aan de functie? "Ik ben geen flamboyante persoonlijkheid die het prettig vindt om aandacht te krijgen. Wel vind ik het ontzettend leuk om met mensen in contact te zijn. Als wethouder doe je dat vanuit een bepaalde portefeuille, met een bepaald resultaat voor ogen. Als burgemeester kun je losser staan, kijken naar wat er gebeurt in de samenleving en hoe je mensen met elkaar in contact kunt brengen. Het lijkt me erg leuk om daarmee bezig te zijn." Wat voor beeld heeft Heijkoop van Hardinxveld? "Het is een gemeente met heel veel ondernemers, met name in de maritieme sector. Ook is het echt een dorp, met een dorps karakter."

Een lange versie van dit interview staat op: www.hetkontakt.nl.