• Gemma oogst en bereidt graag groenten uit eigen tuin.
• Gemma oogst en bereidt graag groenten uit eigen tuin. Foto: Anne Marie Hoekstra

Lekker in je vel dankzij goede voeding

hoogblokland • Drukte, stress, te weinig beweging en de verleidingen van fastfood maken het voor de meeste mensen lastig om gezond te eten. Gemma Kon uit Hoogblokland helpt mensen om de balans te vinden.

De Hoogbloklandse startte op 1 september als gewichtsconsulente met haar praktijk 'Gems Food and Vitality'. Als moeder van drie kinderen met een drukke baan rende ze zichzelf twee jaar geleden voorbij, waardoor ze besloot een jaar ouderschapsverlof op te nemen. "Ik ben me gaan verdiepen in gezonde voeding en een goede leefstijl", vertelt ze. "Toen ik in aanraking kwam met het Hamelcollege in Gorinchem, besloot ik daar de opleiding tot gewichtsconsulente te gaan volgen."

Gemma bespreekt met haar cliënten niet alleen hun voedingspatroon. "Ook goede slaap is bijvoorbeeld een aspect dat kan bijdragen aan een gezond gewicht. Je kunt je voeding aanpassen, maar als je te veel stress hebt, is het moeilijk om af te vallen. Dan neem je even wat minder calorieën, maar val je al snel weer terug in je oude patroon en ga je jojoën. Ik help mensen om dat te voorkomen. "

In haar praktijkruimte liggen boeken van diverse dieetgoeroes. Zelf houdt Gemma niet zo van regels. "Ik leer mensen zoveel mogelijk over koolhydraten, eiwitten en vetten om hen te helpen zelf goede keuzes te maken. Maar ik wil wel weten wat er in bijvoorbeeld het populaire boek 'De Voedselzandloper' staat, zodat ik weet wat cliënten mogelijk hebben gelezen. Er is overigens een gemene deler in de boeken: eet pure, onbewerkte voeding."

Emotionele problemen

Ook nu haar praktijk is geopend, blijft Gemma doorleren. "Ik volg nu de module lifecoach, ook bij het Hamelcollege. Daarna wil ik ook de module personal trainer nog gaan doen. Als ik de module lifecoach heb afgerond, zal ik mensen met emotionele problemen nog beter kunnen begeleiden. Ik kan hen helpen om hun situatie in een ander licht te bekijken, dan gaan ze vaak zelf oplossingen zien. Niet alleen mensen die willen afvallen kunnen bij mij terecht, ook mensen die gezonder willen gaan eten. Verder ga ik de specialisatie kinderen en voeding volgen. Vanaf volgend jaar ben ik bevoegd om ook kinderen te begeleiden."

Gemma is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulente Nederland, waardoor mensen die aanvullend verzekerd zijn het advies vaak vergoed kunnen krijgen. Ze biedt ook workshops en presentaties aan.

Voor meer info: www.gemsfood.nl.