Drie ton voor inrichting 't Waardje in Arkel

giessenlanden • 't Waardje in Arkel zal voor een bedrag van ruim 300.000 euro worden heringericht. De gemeenteraad van Giessenlanden is hiermee donderdagavond, na een lang debat, vrijwel unaniem akkoord gegaan.

't Waardje krijgt met wandelpaden, parkeerplaatsen en picknickbanken een parkachtige setting. Er komen voetbal- en volleybalveldjes en 's winters is de locatie geschikt als ijsbaan. Voor het onderhoud tekenen ASV Arkel, volleybalvereniging VIA, ijsclub De Keulsche Vaart en harmoniegezelschap KNA. Ook Dorpsraad Arkel en Stichting Arkel 1000 staan achter de plannen.

De gemeenteraad stoeide over het financiële plaatje. Zit 'alles' in het krediet van drie ton?; over die vraag rezen twijfels. Twijfels die verantwoordelijk wethouder Teus van Houwelingen in de inforaad niet had kunnen wegnemen. Dat kwam hem op forse kritiek te staan. "Je verwacht een wethouder met kennis van zaken, maar zijn antwoorden leverden alleen maar meer vragen op", aldus Ruud van Rijn (PvdA). De andere oppositiepartijen spraken woorden van gelijke strekking en ook CDA en SGP verlangden duidelijkheid.

Van Houwelingen bood zijn excuus aan voor zijn 'laconieke houding' in de inforaad. "Ik was verrast door de kritische ondertoon van de vragen."

Uiteindelijk werd de duidelijkheid gegeven door financieel wethouder Harmen Akkerman. De PvdA diende nog wel een amendement in met als doel de risico's beter in kaart te brengen, maar dat voorstel haalde het niet omdat het CDA bakzeil haalde na de interventie door Akkerman. "Die helderheid hadden wij nodig", zei Cees de Jong.

Ook de PvdA en CU gingen bij de stemming mee met het collegevoorstel. Alleen Fractie Renes stemde vanwege het kostenplaatje tegen.


Rick den Besten