• Hella van der Wijst is een van de presentatoren en bezocht onder andere Kinderdijk.
• Hella van der Wijst is een van de presentatoren en bezocht onder andere Kinderdijk. Foto: Michaël Terlouw

EO-programma zoomt in op Molenwaard

Geloof en een Hoop Liefde in regio

regio • "Het voelde alsof ik op vakantie was in mijn eigen land", zegt EO-redacteur Jesseke Smelt van het tv-programma Geloof en een Hoop Liefde over het filmen in Molenwaard.

"Ik was hier nog nooit geweest en was heel benieuwd. Ik zag zoveel mooie plekjes, allemaal heel kleine dorpjes, zoals Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf. Steeds wilde ik mijn auto aan de kant zetten om foto's te maken. Ik vond het heel gemoedelijk, koetjes in de wei, allemaal heel aardige mensen. Ik deed voorgesprekken met mensen en crosste de hele gemeente door. Ik voelde me erg thuis." Jesseke kwam ook in Kinderdijk. "Daar gingen we op bezoek bij molenaars. Ik dacht: is dit ook Nederland? Wat prachtig. En wat mooi dat we dit kunnen vangen in ons programma."

Oranje bank

De filmploeg bracht een knaloranje bank mee in de vorm van de letter H, met aan de linkerkant een levensgrote oranje letter G en aan de rechterkant een enorme L. "Met die GHL-bank gaan we op stap. Op diverse locaties gaan we in gesprek met iemand die langsloopt." Lachend: "Het was wel een uitdaging, want niet in elk dorp was het even druk. Met die bank zijn we onder andere naar de molen van molenaar Aad Schouten geweest. Mirjam Bouwman vraagt hem: op welke plek ervaar je geloof, hoop en liefde? Voor Aad is dat in en bij zijn molen. Verder zijn we met de bank in onder andere Bleskensgraaf en Nieuw-Lekkerland geweest. Daar zijn heel mooie gesprekken uit gekomen."

Een van de presentatoren ging op bezoek bij Martin den Besten in Bleskensgraaf. "Hij lag op sterven en genas wonderwel. In zijn dorp is een restaurant, de kok ging voor Martin koken om hem te laten aansterken. Ook met die kok hadden we een mooi gesprek. Verder ging presentator Jan Willem den Bok Molenwaard in om de letters g, h en l uit te delen en de vraag te stellen: aan wie zou je geloof, hoop of liefde willen geven? En Bert van Leeuwen is bij mensen thuis op zoek gegaan naar geloof."

Presentator Kefah Allush bracht een bezoek aan 'showkoeienboer' Nico Bons. "De vader van Bons overleed toen hij nog vrij jong was, waardoor hij het bedrijf al vroeg moest overnemen. Hij heeft er een showkoeienbedrijf van gemaakt en is daar heel succesvol in. Geloven is voor hem niet altijd makkelijk geweest, maar hij heeft het weten te behouden. We volgen hem met de camera op de jongveedag in Streefkerk, waar hij zijn kinderen wil leren hoe je begint bij het begin. Hij is zelf ook bij nul begonnen. Bons is een leuke man die goed kan praten en veel plezier heeft in wat hij doet."

De crew moest er wel wat voor over hebben om Bons en zijn kinderen op de jongveedag te kunnen filmen. "Al om kwart voor vijf moesten ze in de stal staan, om erbij te kunnen zijn toen ze de koeien klaar gingen maken."

Zorgboerin

Op zaterdag 24 september bezocht Kefah Allush zorgboerin Karin van der Heul in Nieuwpoort. "Zij heeft een zorgbakkerij, een logeerhuis en een zorgboerderij. We hebben gefilmd tijdens de talentenshow waar de kinderen in het zonnetje mochten staan. Karin is er goed in deze kinderen tot bloei te laten komen, daar geniet ze zelf ook heel erg van."

De filmploeg kon goed merken dat de Alblasserwaard deel uitmaakt van de biblebelt. "Voordat we gaan filmen bellen we vaak kerken op, om mensen op het spoor te komen die we kunnen interviewen. In Molenwaard bleek er een lange lijst kerken te zijn, ik dacht: wow, wat is er veel. Bijna iedereen die je in Molenwaard spreekt heeft wel iets met het geloof of is ermee opgevoed. Sommige mensen zien de biblebelt als een gebied met bekrompen figuren, maar van bekrompenheid heb ik niets gemerkt. Mensen vertelden op een frisse en fijne manier over hun geloof."

De eerste uitzending over Molenwaard is op maandag 31 oktober, vanaf 17.50 uur, op NPO2. Tot en met vrijdag 4 november staat Molenwaard centraal in Geloof en een Hoop Liefde.