• De Zwerver en Streefkerk waren op De Schans in balans (1-1).
• De Zwerver en Streefkerk waren op De Schans in balans (1-1). Foto: Rick den Besten

De Zwerver en Streefkerk delen in Lekderby

Punt stemt tot tevredenheid

kinderdijk • De Zwerver-trainer Jan Verveer was misschien nog nét even wat blijer met de deling dan zijn Streefkerkse collega Maarten van Gastelen. De verklaring hiervoor kon gevonden worden in het uiterst magere optreden van de thuisclub in de nauwelijks aan te gluren eerste helft. De Zwerver slaagde er in die fase nauwelijks in om een fatsoenlijke aanval op te bouwen, grossierde in balverlies en kreeg in fysiek opzicht geen poot aan de grond tegen de Strevelandse mannetjesputters van Van Gastelen. Toen de gasten één minuut voor de pauze op 0-1 kwamen, leek de thuisclub af te stevenen op een inktzwarte zaterdagmiddag op het zonoveropten sportpark De Schans. De Streefkerkse goal - een treffer van Christiaan de Jong- was net zo lelijk als het vertoonde spel in de 44 minuten die er aan vooraf gingen. Met De Zwerver-doelman Karsten de Graaf en zijn verdedigers in onbedoeld komische hoofdrollen. De Kinderdijkse keeper zag de bal zacht stuiterend zijn doelgebied binnen vallen en had het speeltuig door één stap naar voren te doen heel simpel kunnen pakken. De Graaf bleef echter aan de grond genageld staan. Datzelfde gebeurde na nóg een stuit opnieuw, waarna Christiaan de Jong besloot om 'dan maar' raak te schieten... Een 0-1 die moeiteloos kan worden opgenomen in een 'voetbal-bloopers programma'.

Onverdiend was de voorsprong van Streefkerk op dat moment niet. De wat teruggetrokken opererende blauwzwarte brigade voetbalde voor rust net iets minder slecht dan de thuisclub. Na de thee kreeg het duel aanmerkelijk meer inhoud. Vanwege de warmte en de vermoeid rakende spieren gaven beide ploegen elkaar wat meer ruimte om te voetballen en dat kwam de wedstrijd als kijkspel ten goede. Het door blessureleed gekwelde De Zwerver, dat direct na rust Dogan Budak en Max de Jong had ingebracht om wat meer balans en aanvalskracht te genereren, kwam in de 61e minuut op gelijke hoogte doen Dogan Burak attent reageerde op de rebound van een door Streefkerk-doelman Pieter Zeilstra half gekeerd kopballetje van collega-invaller Max de Jong. De 1-1 betekende voor beide ploegen het startsein om de voorzichtigheid van zich af te werpen en op zoek te gaan naar de winnende treffer. Streefkerk kreeg daarbij aanvankelijk de beste kansen, maar de prima invaller Derrick Verheij (hij glipte regelmatig langs zijn directe tegenstander Robert Kuijpers) vond doelman De Graaf op zijn weg. Ook Lennert de Vries was dichtbij een doelpunt. Zijn inzet schampte de linkerpaal. Een vrije trap van Swen Slob werd door De Graaf knap uit de linkerbenedenhoek gebokst. Met zijn reddingen revancheerde de goalie van De Zwerver zich voor zijn 'faalactie' kort voor rust."

In blessuretijd kreeg De Zwerver zowaar nog een ultieme mogelijkheid op de overwinning. De 18-jarige invaller Max de Jong vond echter Pieter Zeilstra op zijn weg. "Dat was jammer", vond Jan Verveer. "Aan de andere kant: 1-1 is een uitslag waar ik goed mee kan leven, hoor." Maarten van Gastelen was dezelfde mening toegedaan. "Voetballen tegen De Zwerver op De Schans is altijd speciaal", wist hij. "Je wint hier nooit zomaar. E zullen dit seizoen nog flink wat ploegen gaan ervaren dat ik geen onzin praat."

Over de seizoensstart van Streefkerk is hij tevreden. "We staan derde op dit moment en dat is gewoon knap. Ik geniet wekelijks van mijn spelersgroep, van hun passie en van hun inzet. We zijn nu al een stuk verder dan vorig seizoen rond deze tijd. Super positief! Waar het eindigt? Ik hoop op een plekje boven de middenmoot. Maar we bekijken het van week tot week. Zaterdag wacht ons Ameide. Da's ook een mooie tegenstander!"

De Zwerver treft zaterdag Wieldrecht. Jan Verveer: "Voorlopig zijn we aardig bezig, al zijn er nog veel verbeterpunten. Belangrijk is dat er 'spirit' en veerkracht in mijn team zit. Deze 1-1 tegen Streefkerk van vandaag is weliswaar geen topresultaat, maar qua strijdlust is er weinig te klagen."