• Collinda de Groot:
• Collinda de Groot: "Erkenning en begrip zijn belangrijk." Foto: Marijke Verhoef

Hulp voor hoogsensitieve mensen

ameide • Collinda de Groot is hoogsensitief en heeft drie hoogsensitieve kinderen. In haar praktijk De Stralende Ster te Ameide helpt ze hooggevoelige kinderen en volwassenen om hun weg te vinden.

Hoogsensitieve mensen hebben geen filter, waardoor alle prikkels zeer intens binnen komen. "Hierdoor kan er hyperactiviteit, opstandigheid of agressie ontstaan, of een kind keert helemaal in zichzelf. Ze beleven alles veel intenser. Als ze met iets bezig zijn, vergeten ze de wereld om zich heen. Vaak wordt hooggevoeligheid verward met adhd of autisme. Maar het is geen label of ziekte, enkel een mooie eigenschap."

In haar praktijk leert Collinda hoogsensitieve mensen om zich te beschermen tegen overprikkeling. Bijvoorbeeld met oefeningen of Bach bloesemtherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de helende kracht van 38 verschillende bloesems en planten. Ze past ook creatieve therapie toe, evenals reiki en encaustic coaching waarbij er wordt getekend met warme bijenwas. Tevens leert ze ouders van hooggevoelige kinderen hoe zij hun kind het beste kunnen helpen, want klassieke autoritaire opvoed- en onderwijsmethoden werken bij deze kinderen averechts. "Erkenning en begrip is wat ze nodig hebben", weet Collinda. "Het is voor veel kinderen een verademing dat ze eindelijk begrepen worden." Collinda geeft ook een cursus voor hooggevoelige (jong)volwassenen en kinderen, evenals lezingen over kinderen van nu en beelddenken en het belang van pure voeding. Daarnaast organiseert ze contactavonden voor hoogsensitieve (jong)volwassenen en ontwikkelt ze een workshop voor ouders.

q www.destralendester.nl