• De feestelijke onthulling van de nieuwe naam De Stapsteen.
• De feestelijke onthulling van de nieuwe naam De Stapsteen. Foto: Aangeleverd

Tablets en continu rooster Stapsteen

brandwijk/bleskensgraaf • Alle openbare basisscholen in de gemeente Molenwaard zijn dit schooljaar gaan werken met tablets. Obs De Stapsteen (de nieuwe naam van de samengevoegde scholen De Kiezel en de Kei en De Overstap in Bleskensgraaf en Brandwijk) voerde daarnaast nog een noviteit in: het continu rooster.

De leerlingen van De Stapsteen doen het al enkele weken: van 8.30 tot 14.00 uur naar school. In de regio is het continu rooster nog niet of amper ingevoerd. Het samenvoegen van De Kiezel en de Kei en De Overstap vormde de aanleiding voor deze verandering. Directeur Nicolette van der Weijde: "Een deel van de ouders moet nu iedere dag 3,5 kilometer heen en weer rijden om hun kinderen te brengen. Als dat tussen de middag ook moet, is dat een behoorlijke belasting. Vandaar dat zij ons vroegen om een continu rooster te overwegen."

Daarvoor was wel overleg met de leerkrachten noodzakelijk. "Het vraagt veel van hen. Ze zijn achter elkaar bezig, hebben tussen de middag geen gelegenheid om even wat te praten met elkaar of nog wat voorbereidend werk te doen. Ze eten in de klas met de kinderen." Na een positieve uitslag van een enquête onder de ouders startte De Stapsteen met de nieuwe aanpak. Het bevalt goed in de praktijk, al was het voor de leerlingen en de juffen en meesters uiteraard wel even wennen. "Wat vooral opvalt is de rust en de regelmaat. Elke dag heeft hetzelfde ritme. Bij het eten is het rustig op school. Na een paar minuten mogen de kinderen onderling praten, maar dat doen ze niet zo heel veel. Blijkbaar vinden ze zelf ook prettig om even rust te hebben."

De Stapsteen: een nieuwe naam voor de twee openbare scholen, die op één locatie verder gaan. De onthulling was dinsdagavond. "Het is een samenvoeging van de twee namen én het verwoordt de groei die onze kinderen doormaken", licht Nicolette van der Weijde toe. "De Stapsteen is trouwens bedacht door onze projectleider Johan Kamp van Lakerveld ingenieurs- en architectuurbureau."

De Boomgaard in Streefkerk en De Knotwilg in Langerak werkten er al mee, maar nu gaan ook de drie andere openbare basisscholen in Molenwaard het gebruik van tablets in de klas invoeren. "Onderwijs moet optimaal aansluiten bij de ontwikkeling van onze leerlingen. De tablets passen daar perfect in. Leerkrachten zien bijvoorbeeld live wat kinderen aan het doen zijn en waar ze moeite mee hebben. Zij kunnen daar dan direct op reageren. Dit is zeker de toekomst van het onderwijs. De tablets bieden nog tal van mogelijkheden om het onderwijs op een nog hoger niveau te brengen."

Geurt Mouthaan