• Marcel Verboom.
• Marcel Verboom. Foto: Geurt Mouthaan

Directeur Marcel Verboom neemt afscheid van zorgorganisatie Present

Niet meer de juiste man op juiste plek

regio • De opsomming van wat Marcel Verboom (52) in die jaren voor zijn kiezen kreeg, is indrukwekkend. Nieuwbouwprojecten van de woonzorgcentra Graafzicht in Bleskensgraaf, Open Vensters in Ameide, Hof van Ammers in Groot-Ammers en Emma in Leerdam, die voorzichtig gezegd niet allemaal even soepel verliepen, twee fusies, ingrijpende bezuinigingen op de zorg én de daarmee veranderende manier van werken in deze sector, een grote ontslagronde; rustige periodes zijn er in die vijftien jaar niet of amper geweest.

"Continu twee, drie avonden per week weg, werkweken van zeker 60 uur; ik ga er niet zielig over doen, maar het is wel heftig geweest", blikt Verboom terug. "Deze baan is echt topsport. Daarbij komt dat mijn kwaliteiten bouwen en verbinden zijn, terwijl we de afgelopen jaren juist moesten snijden. Anderhalf miljoen euro minder, honderd werknemers die ontslagen werden; dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik kreeg veel reacties; positief: 'Marcel, ik vind het zo zielig voor je dat je mij moet ontslaan', maar ook negatieve en zelfs berichten die je als bedreiging kunt opvatten. De grootste klap kwam eind 2014 met de scheiding van wonen en zorg. Ik ging toen pas echt inzien wat dit voor onze organisatie en achterban zou betekenen. Toen heb ik voor de eerste keer de vraag gesteld 'Wil ik dit nog wel?'."

Het zorgde ervoor dat de inwoner van Vianen in de afgelopen zomervakantie alles op een rijtje zette en de conclusie trok: hij was niet meer de juiste man op de juiste plek om leiding te geven aan Present. "Ik moet het van mijn enthousiasme en mijn werklust hebben. Die spirit is op. Als ik dat niet meer kan opbrengen moet ik stoppen, zo simpel is het. Achteraf had ik na de reorganisatie van 2014-2015 al weg moeten gaan."

Verboom vertelde het meteen aan zijn 'werkgever', de Raad van Toezicht van Present. Daar kwam zijn bericht niet als een volslagen verrassing. "Je groeit er samen naar toe", vertelt Wilbert de Jong, voorzitter van de Raad van Toezicht. "We zagen het al een tijdje aankomen en hadden het er in de Raad ook al over gehad. Na vijftien jaar is het verstandig dat er iemand anders komt. Maar hoe kom je daar samen uit? Marcel hoefde niet perse weg, maar toen hij met deze boodschap kwam, konden we dat goed begrijpen."

Een interim-bestuurder gaat de komende maanden gebruiken om de organisatie goed door te lichten en aan de hand daarvan toekomstplannen opstellen. Vrijdag werd bekend wie dat gaat worden: Anton Maas (61), directeur-bestuurder van zorgorganisatie Sherpa uit Baarn en omgeving. De Jong: "Met zijn aanstelling hebben de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad unaniem ingestemd. Maas is niet degene die we op het oog hebben om de functie van Marcel over te nemen. Aan de hand van de toekomstvisie gaan we op zoek naar een definitieve opvolger."

Overigens kost het afscheid van Marcel Verboom de regionale zorgorganisatie geen kapitalen aan een gouden handdruk. "Marcel krijgt wachtgeld, maar geen zak geld mee. Dit is gewoon via de CAO geregeld die ook geldt voor alle andere collega's van Present."

Verzakelijking

De passie voor de zorg is er nog steeds, dat wordt wel duidelijk tijdens het gesprek met Marcel Verboom. De afscheid nemende directeur praat met zijn kenmerkende tempo en directheid over alles wat er is veranderd en wat er nog staat te gebeuren. "De veranderingen in de zorg zijn niet verkeerd, maar het is te snel en te geforceerd gegaan. De verzakelijking van de zorg, waardoor alle extraatjes nu overgedragen zijn aan mantelzorgers, doet mij als mens wel zeer. Vooral mensen die sociaal minder vaardig zijn of geen groot netwerk aan familieleden hebben, dat zijn de grootste verliezers. Die staan alleen. Zonder netwerk is hun situatie zorgelijk. Daarnaast zie je een tweedeling van mensen met geld en mensen zonder geld. De eerste categorie redt het wel, de tweede groep krijgt het steeds moeilijker."

Tegelijkertijd ziet hij wel de meerwaarde van de veranderingen. "Ik geloof in de transitie die gemaakt is. Dat mensen een financiële bijdrage leveren als ze hier wonen, dat ze zelf doen wat ze nog zelf kunnen; ik juich dat toe. In Hof van Ammers hebben we die omslag als eerste gemaakt. Opvallend was dat dat voor de mensen die een zorgcentrum gewend waren lastig was, omdat ze heel erg moesten wennen. Voor nieuwe bewoners was het vrijwel geen overgang; thuis deden ze ook zelf de gordijnen open en zetten ze koffie voor zichzelf."

Voor Marcel Verboom, die op 1 oktober de deur achter zich dicht trekt, breken er straks 'lege' maanden aan. "Die gebruik ik om het afscheid een plaats te geven en me te bezinnen op de toekomst. Nee, ik heb nu nog geen flauw idee welke kant het opgaat. Het voelt nu al wel alsof er wat van mijn schouders af is gevallen; tegelijkertijd is er het verdriet, want Present is toch een kind van me geworden. Ik ga hier weg met een gezonde pijn in het hart."

Geurt Mouthaan