Over de
oproep tot
donor-
registratie

Wat jammer dat het laatste (één van de laatste?) wapenfeit(en) van burgemeester Van Ee de oproep is om vóór actieve donorregistratie te stemmen. (Het Kontakt Alblasserwaard van 8 september). Het lijkt zo 'humaan': het tekort aan donoren verminderen. Maar het is verschrikkelijk voor de overleden donor, omdat dit standpunt totaal voorbij gaat aan wat er bij het sterven met een mens gebeurt.

Het verwijderen van een orgaan uit een lijk moet vrij snel na het overlijden gedaan worden, want het orgaan moet nog warm zijn. De bijbel leert ons dat de ziel van het vlees in het bloed is (Leviticus 17:11). Studie heeft uitgewezen dat, ook al is het lichaam dood, de ziel nog niet dood is en nog drie dagen leeft. Dit kan ook opgemaakt worden uit vers 6 en 7 van Prediker 12: nadat de rouwklagers rond gaan op de straat moet het zilveren koord nog losgemaakt en de gouden lamp (levensgeest) verbroken worden.

Een materialistische, rationalistische, westerse kijk op het leven zegt:dood is dood. Maar een geestelijke, bijbelse visie op het leven leert dat er nog enige tijd onzichtbaar leven is na overlijden.

Het schijnt dan ook zo te zijn dat snijden in het dode lichaam vreselijke pijnen veroorzaakt, waar het subject geen uiting aan kan geven omdat zijn 'behuizing' niet meer functioneert.

Romeinen 12:2 zegt "wordt niet gelijkvormig aan deze wereld". Met een variatie kan je zeggen: "wordt niet gelijkvormig aan het denken van D66, een partij die elk christelijk principe aanvalt."

Er is natuurlijk meer te zeggen, maar ik wil het hier even bij laten. En ik laat dan maar buiten beschouwing dat een wet vóór actieve donorregistratie n.m.m. een veel te grote inmenging is in de privacy van de burger (die toch al niet veel privacy meer heeft).

Lenie Kastelein
Lexmond