Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk schakelt VVN in

Kinderdijk wil rapport Veilig Verkeer

kinderdijk • Het wordt drukker in Kinderdijk, daarover zijn alle partijen het eens: zowel fans van toerisme als liefhebbers van rust in het dorp. De verkeersveiligheid is een zorg van BLK, de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en gemeenten.

De SWEK brengt jaarlijks de toename van het aantal betalende bezoekers naar buiten. Zij brengen geld in het laatje voor het onderhoud van de monumentale molens. Maar nóg meer bezoekers betalen niet en zijn daardoor lastig te tellen. Niemand heeft een goed zicht op het totale aantal mensen dat in Kinderdijk recreëert. In het verleden werden vaak geschatte aantallen genoemd, onder andere in raadsstukken van de gemeente Nieuw-Lekkerland. Ook de SWEK noemde die, maar zegt tegenwoordig dat niet goed duidelijk is hoeveel het er zijn.

Tellingen

Algemeen SWEK-directeur Cees van der Vlist: "We proberen op papier alleen de feiten neer te zetten. Als het gaat om bezoekers zonder kaartje, blijft het een schatting. Daar is nooit valide onderzoek naar gedaan. De gemeenten Molenwaard en Alblasserdam hebben wel verkeerstellingen laten doen, maar dan tel je ook mensen die naar hun werk gaan. Overigens denk ik dat nog geen 10 procent van het verkeer toeristisch is."

Volgens Johan Velthuizen, voorzitter van de BLK, wordt uitgegaan van 500.000 bezoekers, waarvan er 250.000 een kaartje kopen. "Maar dat aantal van 500.000 is een geschat aantal. Wij zijn zelf bezig met een telling van het verkeer op de Molenstraat. De veiligheid van inwoners en toeristen kan niet meer gewaarborgd worden. Wij zien dagelijks hoeveel verkeer er over de Molenstraat komt. We hebben Veilig Verkeer Nederland (VVN) uitgenodigd en om een rapport met aanbevelingen gevraagd. Daarmee gaan wij naar de gemeente. Een man van VVN die onlangs alvast een kijkje kwam nemen, zei dat hij nog nooit zoiets had meegemaakt; zoveel bijna-ongelukken in een uur tijd."

Bezoekerscentrum

"De SWEK zegt: binnenkort parkeert iedereen in Haven-Zuid in Alblasserdam", vervolgt Velthuizen. "Wij denken van niet. De gemeente moet zorgen voor voldoende parkeerplaatsen voordat het bestemmingsplan voor een nieuw bezoekerscentrum goedgekeurd wordt. Want dat gaat natuurlijk meer bezoekers trekken. Overigens willen alle molenaars van de rieten molens bezwaar maken tegen het bestemmingsplan. Het is nu nog een concept, pas als het definitief wordt, kunnen er bezwaren ingediend worden. Ik weet dat er veel gaan komen."

Johan Mellegers, commercieel directeur van de SWEK, relativeert toename van bezoekers door een nieuw bezoekerscentrum. "Aanvankelijk zal er een aanzuigende werking zijn voor Nederlandse bezoekers, maar dat zijn niet de grote aantallen. Je moet bekijken hoe Nederland zich ontwikkelt als toeristenland. Een percentage van het totale aantal toeristen dat naar Nederland komt, reist naar Kinderdijk. Daar hebben wij niet heel veel invloed op. We kunnen wel ons best doen om bezoekers die komen zo goed mogelijk te ontvangen en alles in goede banen te leiden."

Van der Vlist: "We werken daarvoor samen met de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam. Als het bezoekerscentrum klaar is, mogen hier geen campers en bussen meer parkeren. En in 2025 willen we hier helemaal geen auto's meer. Je kunt veel sturen, mits je zorgt voor goede verbindingen van parkeerplekken naar het molengebied. Molenwaard is in gesprek met ondernemers op het industrieterrein in Nieuw-Lekkerland, om na te gaan of parkeren daar zou kunnen. Alblasserdam streeft naar ruim driehonderd parkeerplaatsen in Haven-Zuid. Ook wij maken ons zorgen over de verkeersveiligheid. Gelukkig werken we goed samen met onder andere waterschap en gemeenten. Ik heb er vertrouwen in dat we gezamenlijk tot goede oplossingen komen."

"We delen de zorgen van de SWEK en de BLK", zegt Tony Tessers, adviseur recreatie en toerisme en procesmanager Kinderdijk bij de gemeente Molenwaard. "Je hoeft maar even bij de halte van de waterbus te gaan staan om te zien: het gaat vaak maar net goed. Er is meer nodig dan alleen een extra zebrapad trekken. De strategie is dat we bezoekers willen laten parkeren op Haven-Zuid in Alblasserdam en hen met shuttlediensten over water naar Kinderdijk brengen. Daarover zijn we in gesprek met de BLK, de gemeente Alblasserdam en de waterbus. Wel hebben we met de BLK een verschil van mening over de kans op succes van zo'n transferium. De BLK zegt: als het niet lukt, willen we een back-up. Daarom blijven de parkeervoorzieningen bij IHC waarschijnlijk voorlopig bestaan. We overleggen met alle partijen over oplossingen die draagvlak hebben en willen die realiseren voordat het nieuwe bezoekerscentrum opengaat. De SWEK stuurt aan op 2018."