• Vlnr: Yvonne van Herk en Anja Stuij.
• Vlnr: Yvonne van Herk en Anja Stuij. Foto: Anne Marie Hoekstra

Al 25 jaar kapper in Goudriaan

goudriaan • Als 23-jarige begon kapster Anja Stuij haar eigen zaak, bij haar woonhuis in Goudriaan. Deze zomer bestaat haar salon Papillot een kwart eeuw.

De eerste jaren werkte Anja bij een salon in Wijngaarden en bij kapper Kamsteeg in Hardinxveld-Giessendam. Ze wist al jong dat ze ooit voor zichzelf wilde beginnen. De kans kwam sneller dan verwacht, al na ongeveer vijf jaar werken in loondienst. "Het kwam een beetje op mijn pad. Ik trouwde en we gingen in Goudriaan wonen, waar nog geen kapsalon was. En ons huis was groot genoeg om er een salon te beginnen." Lachend: "De opening was eigenlijk heel knullig, we hadden getypte uitnodigingen en een eenvoudig feestje in de tuin. Vanaf de eerste dag zat ik de hele week vol, het was altijd druk. Vrouwen stuurden eerst hun man, zodat ze konden zien of zijn haar goed geknipt was. Dat vertelden ze later."

Ook visagie

Al snel nam Anja een medewerkster in dienst. "Eerst alleen voor de zaterdag, later voor drie dagen. In verband met onze kleine kinderen was het heel handig om naast de zaak te wonen. Maar later wilde ik werk en privé toch graag wat meer scheiden. In 2003 zijn we daarom verhuisd naar Zuidzijde 143b. Vaste medewerkster is Yvonne van Herk uit Brandwijk, al twaalf jaar." Over de ontwikkeling van haar salon vertelt ze: "Ik ben er dingen bij gaan doen: visagie en nagels lakken met 'soak off gellak'. Het vak is veranderd. In de beginjaren was ik dagelijks aan het permanenten, nu is kleuren belangrijker geworden. Een paar keer per jaar volgen we cursussen op ons vakgebied."