• De mannen van de Ammerse Piraten.
• De mannen van de Ammerse Piraten. Foto: Geurt Mouthaan

Frans Bauer op feest Ammerse Piraten

groot-ammers • De Ammerse Piraten vieren dit jaar het tienjarig bestaan. Op hun verjaardagsfeestje komt niemand minder dan Frans Bauer. Daarnaast zijn er voor de eerste keer passe partouts van 20 euro voor de vrijdag- en zaterdagavond, terwijl je afzonderlijk in de voorverkoop 27,50 euro betaalt.

Met de nodige alcohol op roep je wel eens wat. In het geval van Hennie van Sinderen en de broers Michel en Ron van der Grijn uit Groot-Ammers bleef het niet bij grote woorden. Terugkomend van weer eens een piratenfeest in het oosten des lands zeiden ze tegen elkaar: 'Dat moet bij ons toch ook kunnen.' "Zo'n Hollandstalig feest was hier in de buurt nog niet", blikken ze terug.

In 2006 brachten ze het uitgangspunt 'Geen woorden, maar daden' in de praktijk. Het eerste feest van de Ammerse Piraten, zoals de initiatiefnemers zichzelf noemden, was een feit. Honderden bezoekers genoten van de muziek van onder anderen de Gebroeders Ko en een look-a-like van Jan Smit. Het bleek het begin van een serie jaarlijkse feestavonden. "Van begin af aan is het een succes geweest, al merk je dat piratenfeesten in deze streek minder populair zijn dan in het oosten van het land. Je moet er hier harder aan trekken om de zaal vol te krijgen."

Dat die belangstelling ook kan verschuiven, blijkt wel uit het feit dat de vrijdagavond - enkele jaren geleden nog het 'zorgenkindje' - steeds meer bezoekers trekt. "De afgelopen jaren hebben we steeds voor een bekende dj gekozen: Paul Elstak, Mental Theo en dit jaar Dark Raver. In combinatie met de Alblasserwaardse dj Jeroen van Dam werkt dat heel goed." Twee keer zetten de Ammerse Piraten ook een zomerse editie op de agenda. "Die liepen goed, maar het bleek uiteindelijk toch te druk om twee feesten in één jaar te organiseren." Wat meteen de vraag oproept: op welke brandstof lopen de Ammerse Piraten? "Gezelligheid", vat Michel van der Grijn in één woord samen. "We hebben als organisatie en vrijwilligers gewoon een leuke club met veel saamhorigheid." Hennie vult hem aan: "En 99 procent van de bezoekers heeft het super naar zijn zin tijdens de feesten. Dat is ook een belangrijke motivatie."

Om het jubileumfeest te vieren, legde de Ammerse Piraten één van de nationale knuffelberen vast: Frans Bauer. In de wereld van de Hollandstalige evenementen is het een aantrekkelijke naam op het affiche. "Dat merken we. Er zijn in de voorverkoop al tientallen kaarten de deur uit gegaan, terwijl dat normaal pas later op gang komt. Naast Frans Bauer treden Helemaal Hollands, Power Buam en Robert Pouwels op. En er komt een surprise act, die bezig zijn met onderhandelingen om misschien internationaal door te breken."

Ververkoopadressen: de winkels van Bakkerij Van der Grijn in Groot-Ammers, Giessenburg en Nieuw-Lekkerland; Autobedrijf P. de Jong in Streefkerk; G. IJzerman Tweewielers in Brandwijk; Café Sluis in Groot-Ammers en Café De Poort in Nieuwpoort.