• Wim de Groot met zijn grasmaaier, met vlak daarvoor een hondendrol.
• Wim de Groot met zijn grasmaaier, met vlak daarvoor een hondendrol. Foto: Bert Bons

Ottolanders zijn 'helemaal klaar' met hondenpoepprobleem

'Ze hebben allemaal schijt aan je'

ottoland • Wim en Adri de Groot uit Ottoland zijn er helemaal klaar mee. Bijna elke dag ruimen ze hondendrollen op die 'achtergelaten' worden op de groenstrook voor hun huis aan de Beelaerts van Bloklandweg.

"We houden de strook langs het water netjes bij. Daar is de gemeente Molenwaard blij mee", begint mevrouw De Groot. Tot zover gaat alles goed, maar doordat Wim het gras netjes houdt, is de strook kortgeknipt gras een ideale plaats voor honden om hun behoefte te doen.

Volgens de regels die er zijn voor honden en hun hondenbezitters moeten hondendrollen opgeruimd worden. Maar dit doet lang niet iedereen in de buurt van Wim en Adri de Groot.

"Bijna elke dag liggen er wel weer een paar", klagen Wim en Adri. Met name Adri spreekt hondenbezitters aan op hun gedrag, maar dat levert niet altijd het gewenste resultaat op. "Ik ben weleens iemand achterna gelopen die niet eens reageerde toen ik hem aansprak. Ik heb zijn hondendrol gepakt en in zijn brievenbus gegooid."

Vlak voor de zomervakantie was ook de maat voor Wim vol. Hij ruimt altijd de hondendrollen op, maar hij had vlak voor het maaien een verse hondendrol over het hoofd gezien. Dat leverde een smerig tafereel op; Wim zat er helemaal onder en zelfs de wasmachine stonk nog dagenlang naar hondenkak. Wim besloot dat het tijd was voor een andere actie; hij strooide kalk op het gras en plaatste daarbij een bordje met de tekst 'vergif'. Wim: "Toen stonden er ineens flink wat mensen op de stoep met de vraag wat voor vergif ik dan wel gestrooid had. 'Dat vertel ik niet', zei ik. Daarop dreigden ze de politie erbij te halen. Dat vond ik prima. De politie is ook bij ons langs geweest, maar toen ze zagen dat het om kalk ging, hebben ze alleen mijn verhaal aangehoord. Ze zouden onze klacht doorgeven aan de gemeente, maar daar hebben we niets meer van terug gehoord."

En dat steekt Wim en Adri. Want niet alleen veel hondenbezitters nemen hen niet serieus. Ook vinden ze dat de gemeente en de politie laat hen in de steek laat. Ze hebben maar één toepasselijke conclusie hiervoor: "Ze hebben allemaal schijt aan je'.

Er zijn ook genoeg voorbeeldige hondenbezitters in de buurt van Wim en Adri. Ze kunnen er zo een aantal opnoemen. Ook bezweren ze het idee alsof ze nu ruzie hebben met hondenbezittend Ottoland. "We kunnen prima met iedereen overweg, maar laten we nou even allemaal normaal doen. Hou je van je hond, dan hou je ook van zijn stront. En dan ruim je dat op. Laten we het groenstrookje met z'n allen mooi houden!" De gemeente Molenwaard niet wil reageren op dit specifieke geval, maar stelt in het algemeen: "In de APV staat dat honden in de bebouwde kom aangelijnd moeten zijn en hondeigenaren poep van hun hond op moeten ruimen. Deze regels doen een beroep op goed fatsoen van onze inwoners waarbij mensen rekening met de ander houden."