• Michiel en Sanne Haak: 'Het is zo mooi om iets mee te geven waar kinderen hun hele leven van profiteren.'
• Michiel en Sanne Haak: 'Het is zo mooi om iets mee te geven waar kinderen hun hele leven van profiteren.' Foto: Geurt Mouthaan

Kinderen meer zelfvertrouwen geven

streefkerk • Meer zelfvertrouwen, het overwinnen van faalangst en het verbeteren van de motoriek van kinderen en jongeren; dat is wat Michiel en Sanne Haak met hun nieuwe praktijk Klein Beginnen aanbieden.

Ervaring met het omgaan met kinderen heeft het Streefkerkse stel meer dan voldoende. Ze werken al jaren in het speciaal onderwijs. "Ik ben gymleraar", vertelt Michiel. "Daardoor zie ik in de praktijk dat steeds meer kinderen een motorische achterstand hebben. Je merkt dat ze bijvoorbeeld door het vele gamen minder bewegen."

Klein Beginnen biedt hiervoor de cursus motorische remedial teaching aan. "Daarbij werken we puur aan het verbeteren van de motoriek. Het mooie is dat dit vaak meteen ook betekent dat kinderen beter in hun vel komen te zitten, meer zelfvertrouwen krijgen en zelfs betere cijfers op school krijgen."

Het verbeteren van het zelfvertrouwen komt meer direct aan bod in de twee andere 'takken' van Klein Beginnen: trainingen om faalangst te overwinnen en de cursus 'Rots en Water'. Sanne: "Dat is een weerbaarheidstraining die samen gaat met de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden. Kinderen en jongeren krijgen dan spelenderwijs mee hoe ze hiermee kunnen oefenen. Het is onder meer heel goed om te doen voor de overgang van de beschermde omgeving van een dorpsschool naar de middelbare school."

Als praktijkruimte vonden Sanne en Michiel onderdak bij de openbare basisschool De Boomgaard in hun woonplaats. "Daar houden we kantoor. Voor de oefeningen kunnen we gebruikmaken van de kleine gymzaal. We begeleiden kinderen en jongeren individueel én groepsgewijs. Rots en Water en faalangsttraining doe je juist samen; kinderen merken dan dat ze niet alleen staan in waar ze tegenaan lopen."

Het aanbod van Klein Beginnen kom je in de Binnenwaard nog niet tegen. De twee Streefkerkers hebben al de nodige actie ondernomen om hun praktijk in de streek bekendheid te geven. "Bijvoorbeeld bij O2A5, de overkoepende organisatie van openbaar onderwijs in de regio. Vooral bij scholen willen we Klein Beginnen onder de aandacht brengen. Het is trouwens niet zo dat ouders een verwijzing moeten hebben; je kunt altijd bij ons aankloppen als je denkt dat je kind of tiener motorische problemen heeft of een duwtje in de rug kan gebruiken."

Ze zijn nu al een groot deel van de week met kinderen bezig die wat extra aandacht nodig hebben, maar hebben duidelijk nog meer dan voldoende energie en passie over om dat uit te breiden met Klein Beginnen. Sanne: "Kinderen hebben hun hele leven nog voor zich. Dan is het zo mooi om ze aan de basis iets mee te geven waar ze rest van hun leven van profiteren." Voor meer informatie of het maken van een afspraak:


q ww.klein-beginnen.nl