'Zijn we als familie bereid om meer zorg te leveren?'

Gebrek aan hoger opgeleiden in zorg

molenwaard • Ook in de regio merkt familie van verpleeghuisbewoners dat de druk op de zorg is toegenomen. Uitzendkrachten vullen de gaten op die ontstaan door het tekort aan hoger opgeleiden in de zorg.

Kees de Jong uit Dordrecht vindt dat het inzetten van uitzendkrachten de kansen op fouten onaanvaardbaar vergroot. De vader van de Jong woonde in woonzorgcentrum Graafzicht in Bleskensgraaf, tot aan zijn overlijden in juli van dit jaar. Onlangs reageerde De Jong op het artikel 'Het werk in de zorg is pittig', gepubliceerd in Het Kontakt van 28 juli. Verzorgende Hennie Korevaar vertelde in dat artikel dat er hoger geschoolde verzorgenden moesten worden aangesteld, na het ontslag van lager geschoolde medewerkers vorig jaar. Doordat er een gebrek is aan VIG'ers (Verzorgenden Individuele Gezondheidszorg), vangen uitzendkrachten de lege plaatsen op. "Dat is voor deze doelgroep niet zo goed", erkende Korevaar. Het management geeft aan dat de combinatie van dementie en lichamelijke klachten de zorg complex maakt en dat het aanstellen van hoger opgeleiden daarom nodig is. Helaas zijn die er te weinig.

De Jong: "Hennie Korevaar vertelde dat ze soms samen met bewoners koffie drinken of samen met hen naar de bakker gaan. Maar in Graafzicht gebeurt dat niet. Bewoners roepen vier of vijf keer dat ze naar de wc moeten, maar worden genegeerd omdat personeel achter de computer zit." Ook zegt hij: "Als je er mensen uit gooit, zorg je dat je in ieder geval in gang zet dat er hoger gekwalificeerd personeel komt. We zijn nu anderhalf jaar verder, ik zie ze nog steeds niet. Uitzendkrachten zijn niet tijdelijk en vaak stond er alleen maar vreemd personeel. De kans op fouten is daardoor levensgroot, net als de kans op een verkeerde benadering van bewoners. Ik zag dat een personeelslid een koekje gaf aan iemand die niet kan slikken, als bezoeker moest ik ingrijpen."

Ook Jantien Fröling merkt dat Present veel uitzendkrachten inzet. Haar vader woont in Graafzicht en ze is sinds kort lid van de Cliëntenraad Graafzicht. "Ik weet nog niet goed wat er bij andere familieleden leeft", zegt ze. Ze nuanceert de kritiek van De Jong. "Mijn vader woont sinds voorjaar 2014 op de verpleegafdeling, kleinschalige zorg. De inzet van uitzendkrachten is voor familie misschien lastiger dan voor cliënten zelf, omdat die vaak een slecht kortetermijngeheugen hebben. Mijn zus merkte dat enkele bewoners er last van hebben, omdat ze alleen door een bekende naar bed geholpen willen worden. Zelf heb ik er niet veel moeite mee dat er wisselende mensen werken."

Volgens Fröling werken uitzendkrachten altijd samen met iemand uit het vaste team. Over het negeren van mensen die naar de wc moeten zegt ze: "In de cliëntenraad is het onderwerp 'roepen over wc' aan de orde geweest. Er zijn cliënten die dat iedere keer roepen zonder dat ze echt moeten. Daar kan het personeel niet iedere vijf minuten aan toegeven. Ik kan me best voorstellen dat er een keer iemand genegeerd wordt die echt moet, maar heb niet het idee dat dit schering en inslag is. Invalkrachten worden goed geïnformeerd en vast personeel corrigeert hen als er verkeerd gereageerd wordt. Voor bewoners zou het fijn zijn als er meer vaste mensen zouden zijn. Vraag is of er voldoende goede mensen zijn om in dienst te nemen. Belangrijk is dat een vaste kern voor kennisoverdracht zorgt. Wij zijn heel tevreden over Graafzicht, over de betrokkenheid van mensen, de liefde waarmee de zorg geleverd wordt. Er heerst een goede sfeer, er is altijd aandacht voor familie, je wordt geïnformeerd. Met bezuinigingen in de zorg heeft iedereen te maken. In toenemende mate wordt een beroep gedaan op familieleden. Grote vraag is: zijn we als familie bereid en in staat om meer te leveren? De tijd dat we konden verwachten dat alles gedaan werd door het verzorgingstehuis ligt achter ons."

Reactie Present

Zowel Graafzicht als de Hof van Ammers zijn vestigingen van Present. In een schriftelijke reactie meldt Present: "Wij betreuren de uitspraken van dhr. Kees de Jong ten zeerste en herkennen ons ook niet in het door hem geschetste beeld. Wij staan in voor onze medewerkers en hun kwaliteiten, maar het blijft mensenwerk. (...) Dhr. De Jong was vrij om gebruik te maken van de klachtenprocedure, dit heeft hij echter niet gedaan."

Woordvoerder Simon Timmerman van Present zegt verder: "We zijn druk bezig met het werven van hoger opgeleid personeel en werken steeds meer met eigen krachten. Natuurlijk moeten we gebruik maken van uitzendkrachten, maar dat zijn gediplomeerde mensen." Timmerman erkent dat een persoonlijke benadering van cliënten lastiger is voor uitzendkrachten die hen niet goed kennen. Maar hij nuanceert: "Veel uitzendkrachten zijn zzp'ers. Zij kunnen het zich helemaal niet veroorloven dossiers niet goed te lezen. Ze weten met wat voor cliënten zij te maken hebben."