• Kees Vonk (waterschap) adviseert het Wellantcollege.
• Kees Vonk (waterschap) adviseert het Wellantcollege. Foto: Anne Marie Hoekstra

Wellantcollege stemt onderwijs af op baan bij waterschap

Een baan onder de zeespiegel

regio • Het Waterschap Rivierenland heeft in het komende decennium ongeveer 175 nieuwe medewerkers nodig. Om ervoor te zorgen dat hun opleiding aansluit op de praktijk, werkt het waterschap samen met het Wellantcollege.

Kees Vonk is secretaris-directeur van Waterschap Rivierenland. Hij vertelt: "In de komende tien jaar gaat ongeveer een kwart van ons personeel met pensioen. We hebben ruim zevenhonderd medewerkers in dienst, de meesten wonen in ons eigen gebied. Ongeveer 65 procent van de vacatures zal gaan om werk op mbo-niveau."

Het Wellantcollege is een van de tien onderwijsinstellingen waarmee het waterschap samenwerkt. Vonk: "Toekomstige werknemers hebben we nodig voor onder andere werk in de buitendienst, zoals opzichtersfuncties, het schouwen van watergangen en voor het voorbereiden van projecten."

Het waterschap praat mee over de inhoud van opleidingen. "Leerlingen moeten bijvoorbeeld leren dat ze bij hoge temperaturen geen waterplanten moeten verwijderen, want dan krijg je vissterfte. Ik denk dat we in de komende jaren veel onderhoudsmensen nodig hebben die over een brede blik beschikken. Data worden belangrijker, dus medewerkers moeten buiten metingen verrichten en gegevens analyseren."

High-tech

Maar er liggen veel meer kansen voor toekomstige werkzoekenden. Het takenpakket van het waterschap is breed. Vonk noemt voorbeelden: "We beheren meer dan duizend kilometer aan dijken en kades, zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, zuiveren al het afvalwater en hebben daarvoor bijna veertig zuiveringsinstallaties." Voor werk in de regiekamer in Tiel waar met high-tech het waterbeheer wordt gecoördineerd, heeft het waterschap mensen nodig op hbo- of mbo-plusniveau. De klimaatverandering bezorgt het waterschap een uitdaging en zorgt voor intensivering van het werk. "Dit jaar realiseren we voor 160 miljoen euro aan projecten."

Roeland Buijsse is directeur mbo bij het Wellantcollege. "De samenwerking met het waterschap betreft vooral onze mbo-vestiging in Gorinchem, omdat die ligt in een groen watergebied. Ons aanbod is gericht op wat er in deze regio past: watermanagement, sportvissen en groen. Onze relatie met het waterschap is van oudsher goed, we plaatsen er jaarlijks 12 stagiairs. Ook oud-studenten komen er terecht, in de buitendienst - dus voor onderhoud en beheer - en op kantoorfuncties."

"Wij zijn de opleiding watermanagement in Gorinchem begonnen omdat wij zien dat er maatschappelijke vragen komen op het gebied van waterveiligheid en -kwaliteit. Wij willen antwoord geven op de vraag naar geschoolde mensen op dit thema. Dat is relatief nieuw en doen we specifiek in deze regio. Ook duurzame bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties maken zich druk over bescherming tegen het wassende water en duurzaamheidsvraagstukken. Daar willen we als school een bijdrage aan leveren. Op het moment dat er een dijk doorbreekt in de regio, krijgt bijvoorbeeld Sliedrecht ook direct te maken met een waterprobleem. Mensen vertrekken uit hun huizen, gaan allemaal de A15 op, die staat meteen vast."

Mismatch

Op het Wellantcollege in Ottoland, een vmbo-school, proberen docenten de leerlingen warm te maken voor een mbo-opleiding watermanagement. "Er is een mismatch: er is vraag naar geschoolde krachten op dit gebied, maar nog niet veel leerlingen kiezen ervoor. We hebben jaarlijks tientallen studenten in BBL-trajecten voor waterschappen door het hele land. Maar aan onze opleiding watermanagement beginnen elk jaar ongeveer 18 voltijdstudenten. Dat vinden we te weinig, we werken er hard aan om dat aantal te verhogen. "