• De glorieuze aankomst van Harmen Brandwijk in het historische hart van Nieuwpoort.
• De glorieuze aankomst van Harmen Brandwijk in het historische hart van Nieuwpoort. Foto: Jan de Bruin

De ultieme revanche van Brandwijk

nieuwpoort/langerak • In de twaalfde Vestingronde van Nieuwpoort nam Harmen Brandwijk uit Bleskensgraaf zijn eerder in Rond om de Graaf min of meer aangekondigde revanche op Brian Burggraaf.

"Toen we in de eindfase nog altijd bij elkaar zaten, besefte ik dat ik wat moest ondernemen om niet wéér tweede te worden", analyseerde hij zijn race. "Ik twijfelde over het juiste moment om weg te springen. Met nog twee rondjes te gaan moest het gebeuren. Op de singel langs de gracht demarreerde ik. Viel nog wel tegen, want er stond op dat stukje meer wind dan ik dacht. Maar de rest viel even stil. En beter nog, Burggraaf zat in vijfde positie en kon op dat smalle stuk niet naar me toerijden."

Burggraaf kwam uiteraard als tweede over de streep, want in een sprint, zeker in de aflopende Hoogstraat, is hij onverslaanbaar. Al kwam Tonny Berends uit Giessenburg die derde werd en daarmee het regionale succes compleet maakte, nog opvallend dichtbij.

Burggraaf baalde behoorlijk. "Geen mens wilde hier overnemen", bromde hij pissig. "Ik moest alles doen." Hij won wel de leidersprijs én, geloof het of niet, ook de bergprijs. In het vlakke Alblasserwaardse land werd aan het eind van het klimmetje de dijk op, een bergklassement bijgehouden.

Tonny Berens vond het logisch dat Burggraaf vaak aan de bak moest. "Ik heb me zo lang mogelijk rustig gehouden. Maar zag je, hoe ik hem in de sprint partij gaf?"

Overigens werd het een wedstrijd van vooral de kat uit de boom kijken. Feitelijk kwam de enige echte demarrage al vroeg in de wedstrijd ook op naam van Brandwijk. Verder was vooral Bart Streefkerk opvallend vaak in de kop van het peloton de vinden. Daarna had hij even een dip, maar in de eindfase zat de Termeienaar toch weer fris van voren.

Streefkerk werd zesde. Henrik Boele uit Bleskensgraaf negende, Mike van der Ham uit Lexmond zeventiende en de met een blessure tobbende Jan Bassa uit Noordeloos twintigste.

Zege Jens van den Dool

Bij de junioren was het Jens van den Dool die domineerde. De 17-jarige VWO-leerling uit Hoogblokland zette, samen met Stefan Verhoeff uit Groot-Ammers, de toon. Hij sprong alleen weg, maar kreeg een paar ronden later toch Jesse de Rooij als medevluchter.

"Maar ik wist dat ik hem in de eindfase zou kunnen lossen", verhaalde hij zelfverzekerd. En inderdaad, toen hij de tijd rijp achtte ging hij alleen verder en bouwde zijn voorsprong alleen maar uit. Na zijn overwinning in Brunssum was dit de tweede zege. Maar wel een hele mooie!

Stefan Verhoeff sprintte in een groepje van vier naar de derde plaats.

Ed van Tuijl